Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → O ústavu → Historie a současnost
iduzel: 7105
idvazba: 7985
šablona: stranka_submenu
čas: 24.6.2017 09:02:01
verze: 3733
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Historie a současnost

Nynější ústav konzervace potravin vznikl v roce 1957 jako samostatná Katedra konzervárenské technologie na Fakultě potravinářské technologie (FPT) Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. V roce 1966 byla katedra přejmenována na Katedru konzervace potravin, v roce 1991 došlo k přejmenování na Ústav konzervace potravin a technologie masa a v roce 2012 na Ústav konzervace potravin.

Zakladatelem Katedry konzervárenské technologie byl profesor Vladimír Kyzlink. Základní pracovní koncepce tehdejší katedry zahrnovala obecnou problematiku konzervace neúdržných potravin, se zaměřením na úchovu rostlinných materiálů, zejména ovoce a zeleniny a na zpracování produktů živočišného původu (kromě mléka).

Profesor Vladimír Kyzlink byl „zakladatelem“ a po několik desetiletí nositelem základní obecné konzervace potravin. Zároveň věnoval technologii neúdržných potravin rostlinného původu. Obecný základní předmět ústavu Základy konzervace potravin později přejmenovaný na Principy úchovy potravin s ním vyučovala řada asistentů, Ing. Karel Kopec, Ing. Karel Steiger, Ing. Kamila Míková, Ing. Michal Voldřich. Po ukončení aktivit profesora Kyzlinka v polovině osmdesátých let minulého století převzal předmět profesor Michal Voldřich. V současné době se na výuce podílí doktorka Lenka Votavová a docentka Helena Čížková.

Směr technologie neúdržných potravin rostlinného původu byl od poloviny osmdesátých let minulého století zajišťován profesorem Dušanem Čurdou. Na profesora Čurdu navázal v devadesátých letech docent Jaroslav Dobiáš. V posledních letech se na rozvoji tohoto směru a na vedení výuky podílí společně s docentem Dobiášem doktor Rudolf Ševčík a doktor Aleš Rajchl.

Garantem směru technologie potravin živočišného původu (technologie masa, drůbeže a vajec) byl od založení katedry profesor Stanislav Klein a od roku 1983 je hlavním garantem profesor Petr Pipek.

Dalším základním směrem ústavu je problematika balení potravin. Katedra byla od padesátých let minulého století prvním pracovištěm, na kterém se rozvíjela problematika balení potravin. Směr se rozvinul na popud prvního vedoucího katedry profesora Kyzlinka. Nositelem zaměření byl profesor Dušan Čurda a od poloviny devadesátých let minulého století docent Jaroslav Dobiáš. V roce 2001 byla na ústavu založena Nezávislá obalová laboratoř VŠCHT Praha, jako zkušební laboratoř č. 1316 akreditovaná ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17025.

Významnou součástí výuky byla a je nauka o surovinách rostlinného a živočišného původu, kterou zajišťoval od založení katedry docent Ctibor Blattný, v současné době tuto disciplinu rozvíjejí i na fakultní úrovni profesor Petr Pipek a doktor Aleš Rajchl.

V osmdesátých letech minulého století byly na ústavu posíleny analytické a mikrobiologické obory. Oblasti analýzy potravin zaměřené na využití v technologických oborech zpracování potravin založil a rozvíjel na ústavu profesor Michal Voldřich. V současné době se této problematice zaměřené zejména na autenticitu a detekci falšování potravin věnuje profesor František Kvasnička, docentka Helena Čížková a doktor Aleš Rajchl. Potravinářskou mikrobiologii rozvíjí na ústavu doktor Miroslav Čeřovský a doktorka Iveta Horsáková.

V současné době jsou na ústavu široce rozvíjena problematika týkající se hygieny, jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin, kterou na ústavu rozvíjel profesor Michal Voldřich, nyní v ní pokračuje doktor Jan Pivoňka a doktorka Naděžda Cahlíková–Kulišťáková. Od roku 1996 je ústav koordinujícím pracovištěm „Školícího a konzultačního střediska pro zavádění HACCP MZe ČR“. Výuka poradců a auditorů a další aktivity prováděné pro pracovníky z praxe se promítla jednak do obsahu současných vyučovaných předmětů, jednak byly vytvořeny nové studijní předměty jako Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti, Základy managementu a Teorie spotřebitele, které vyučují doktor Jan Pivoňka, doktor Rudolf Ševčík a doktorka Naděžda Cahlíková–Kulišťáková.

Vedle hlavních směrů byly a jsou na ústavu rozvíjeny také další disciplíny zaměřené na inženýrské a ekonomické aspekty technologií potravin. Tyto přístupy jsou rozvíjeny zejména v rámci řešení výzkumných a technologických projektů na ústavu.

 

 

Vedoucí ústavu

1957-1981:      prof. Ing. Dr. Vladimír Kyzlink, DrSc., Dr.h.c.

1981-1983:      prof. Ing. Stanislav Klein, CSc.

1983-1985:      prof. Ing. Dr. Vladimír Kyzlink, DrSc., Dr.h.c.

1985-1989:      doc. Ing. Dr. Jiří Hrdlička, CSc.

1989-1994:      prof. Ing. Dušan Čurda, CSc.

1994-2013:      prof. Ing. Michal Voldřich, CSc.

2013–dosud:    prof. Ing. František Kvasnička, CSc.

 

 

Fotografie vedoucích ústavu

origináloriginál

prof. Ing. Dr. Vladimír Kyzlink, DrSc., Dr.h.c.

 

 

originál                                   originál

 prof. Ing. Dušan Čurda, CSc.                          prof. Ing. Michal Voldřich, CSc.

 

 

originál

prof. Ing. František Kvasnička, CSc.

Aktualizováno: 13.2.2015 08:32, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi