Prosím počkejte chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Ústav konzervace potravin
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => Ústav konzervace potravin; VŠCHT Praha; ukp; technologie zpracování; ovoce zelenina; technologie masa; falšování potravin
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => 
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => UA-10822215-6
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => 
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => 
    [pozadi2] => 
    [pozadi3] => 
    [pozadi4] => 
    [pozadi5] => 
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'ukp.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8548/6996/6998
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 6998
    [platne_od] => 11.07.2019 13:00:00
    [zmeneno_cas] => 11.07.2019 13:00:34.601386
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Antonín Mareš
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 7874
    [cms_time] => 1713564316
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo_href] => /
            [logo] => 
            [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/pages/%C3%9Astav-konzervace-potravin/163089423730756
            [social_tw_odkaz] => 
            [social_yt_odkaz] => 
            [paticka_budova_a_nadpis] => BUDOVA A
[paticka_budova_a_popis] => Rektorát
oddělení komunikace
Vchod do budovy A
[paticka_budova_b_nadpis] => BUDOVA B [paticka_budova_b_popis] => Ústav konzervace potravin
Nezávislá obalová laboratoř
[paticka_budova_c_nadpis] => BUDOVA C [paticka_budova_c_popis] => Vchod do budovy C
[paticka_budova_1_nadpis] => Národní technická knihovna
[paticka_budova_1_popis] => [paticka_budova_2_nadpis] => Vchod k nám do budovy B [paticka_budova_2_popis] => [paticka_adresa] => Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Lukas.Vapenka@vscht.cz [social_fb_title] => Facebook ústavu [social_tw_title] => [social_yt_title] => [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP [autor] => Autor [aktualizovano] => Aktualizováno [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [more_info] => více informací [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [adresa_url] => [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [paticka_mapa_alt] => [den_kratky_4] => čt [den_kratky_5] => pá [den_kratky_2] => út [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv novinek [den_kratky_3] => st [den_kratky_1] => po [den_kratky_6] => so [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský studijní obor [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [paticka_mapa_odkaz] => [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Prosím počkejte chvíli... [odpocet_dny] => dny [odpocet_hodiny] => hodiny [odpocet_minuty] => minuty [odpocet_vteriny] => vteřiny [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_in_odkaz] => [stahnout] => [social_li_odkaz] => [den_kratky_0] => ) [poduzel] => stdClass Object ( [7010] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [7014] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7014 [canonical_url] => //ukp.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[menu-main] [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_kalendar [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7015] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7015 [canonical_url] => //ukp.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[menu-top] [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_kalendar [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7016] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 7016 [canonical_url] => //ukp.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[menu-jazyky] [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_kalendar [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 7010 [canonical_url] => //ukp.vscht.cz/7010 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[cs]/7010 [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_kalendar [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7011] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [7093] => stdClass Object ( [nazev] => O ústavu [seo_title] => O ústavu [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 7093 [canonical_url] => //ukp.vscht.cz/o-ustavu [skupina_www] => Array ( ) [url] => /o-ustavu [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [48250] => stdClass Object ( [nazev] => Food technology, food quality [seo_title] => Food technology, food quality [seo_desc] => úchova potravin, nové trendy, food quality, food technology [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => atom [obrazek] => 0002~~88hJLMs7vFYhOz8vLbUoNe9IL4hXfHhhDgA.jpg [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nové trendy v úchově potravin

     08. 02. 2024 09:00-17:00

/    Národní konference

=    Sborník příspěvků s ISBN

-    Vídeňská 1083, 142 20 Praha 4

n    Ústav konzervace potravin

     Vložné: 3 900 Kč bez DPH 

r    Student: 3 000 Kč bez DPH

Přihlášení

Přihlašujte se prosím v elektronickém systému

 

Program

      Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin

Konference Food technology, food quality navazuje na tradici Konzervárensko-potravinářských dnů, na jejichž odborném zajištění se Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha pravidelně podílel. Původní obsah věnovaný zejména problematice úchovy potravin jsme obohatili i o témata kvality potravin v širším kontextu. Vývoj nových technologií a produktů je pro potravinářský průmysl otázkou konkurenceschopnosti a role výzkumných týmů je v této oblasti nezanedbatelná. Proto je konference určena nejen vědeckým pracovníkům, ale i pracovníkům potravinářského průmyslu, odborným zaměstnancům státní správy a dalším zájemcům o danou problematiku. Věříme, že společná konference vytvoří příležitost nejen pro rozšíření povědomí o aktuálních tématech potravinářského výzkumu, ale pomůže i posílit spolupráci mezi výzkumnou a aplikační sférou. Můžete se těšit na vybrané přednášky konference:

09:00 – 09:30

Registrace, káva a drobné občerstvení

09:30 – 10:00

Úvodní blok

09:30 – 09:40

Úvodní slovo

doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., VŠCHT Praha

09:40 – 09:50

Spolupráce Ministerstva zemědělství s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA)

Ing. Ondřej Horák, Ministerstvo zemědělství České republiky

09:50 – 10:00

Aktuální dění v potravinářském průmyslu

Ing. Jan Pivoňka, Potravinářská komora České republiky

10:00 – 10:50

Dopolední blok I

10:00 – 10:20

Cirkulární Česko 2040 – implementace v potravinářském a obalovém průmyslu

Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D., Ministerstvo životního prostředí

10:20 – 10:40

Implementace průmyslu 4.0 do potravinářského průmyslu

Prof. Ing. Tomáš Jirout, Ph.D./doc. Ing. Jan Skočilas, Ph.D., ČVUT Praha

10:40 – 10:50

Diskuze k bloku

10:50 – 11:20

Přestávka na kávu a občerstvení

11:20 – 12:30

Dopolední blok II: Bezpečnost obalových materiálů

11:20 – 11:40

Environmentální aspekty obalů z pohledu LCA

prof. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D., MBA, VŠCHT Praha

11:40 – 12:00

Zdravotní bezpečnost materiálů používaných jako alternativy

k plastovým výrobkům

Ing. Jitka Sosnovcová, SZÚ Praha

12:00 – 12:20

Možnosti recyklace plastů pro jejich opětovné použití při kontaktu

s potravinami

Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., VŠCHT Praha

12:20 – 12:30

Diskuze k bloku

12:30 – 13:30

Oběd

13:30 – 14:50

Odpolední blok I: Novinky v potravinářském oboru

13:30 – 13:50

MOSH/MOAH Testing and Evaluation

Ruben Thomaes, Eurofins

13:50 – 14:10

Plýtvání potravinami a kdo za něj může: maloobchodníci, nebo spotřebitelé?

Ing. Jiří Zeman, Ph.D., VŠE Praha

14:10 – 14:30

Novinky v oblasti potravinářské legislativy

Mgr. Adéla Paďourková, Potravinářská komora ČR

14:30 – 14:40

Revízia "raňajkových" smerníc

Mgr. Samuel Rybnikár, PhD., Trnavská univerzita v Trnave

14:40 – 14:50

Diskuze k bloku

14:50 – 15:20

Přestávka na kávu a občerstvení

15:20 – 16:30

Odpolední blok II: Rizika kontaminace v potravinářství

15:20 – 15:40

Organické kontaminanty v potravinách: aktuální témata a výzvy

prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D., VŠCHT Praha

15:40 – 15:50

Možnosti a limitujúce faktory odstraňovania karcinogénnych látok z potravín

prof. Ing. Peter Šimko, DrSc., Slovenská Technická Univerzita v Bratislave

15:50 – 16:00

Mikrobiota mletého masa v modifikované atmosféře

doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA, Veterinární univerzita Brno

16:00 – 16:20

Rizika hnojení kaly pro potravní řetězec

Dr. Ing. Jaroslav Moško, Ph.D., Ústav chemických procesů AV ČR

16:20 – 16:30

Diskuze k bloku

16:30 – 19:00

Mini banket

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a prezidentky Potravinářské komory ČR.

Mediálními partnery jsou:

 ◳ Časopis Maso (jpg) → (šířka 215px)    ◳ Potravinářská Revue (jpg) → (šířka 215px)

 ◳ Potravinářskáý zpravodaj (jpg) → (šířka 215px)

 ◳ Společnost pro Výživu (jpg) → (šířka 215px)

 

Aktivní účast

Máte zájem na konferenci prezentovat Vaši práci? Podívejte se na informace o aktivní účasti.

Pro firmy

Chcete se stát partnerem konference? Podívejte se na informace pro firmy.

Vědecký a organizační výbor

Předsedou vědeckého výboru je prof. Ing. František Kvasnička, CSc. z VŠCHT Praha. Členové vědeckého výboru budou posuzovat zaslané příspěvky.

Kudy k nám

Konference se koná v budově Ústavu molekulární genetiky AV ČR, Vídeňská 1083, Praha 4.

Parkování je možné v areálu Ústavu molekulární genetiky AV ČR , při vjezdu je nutné nahlásit na vrátnici účel vjezdu nebo vstupu, tedy účast na konferenci Food technology, food quality.

GPS souřadnice

Loc: 50.017854, 14.466685 (vjezd do areálu)

Loc: 50.014703, 14.465250 (budova ústavu)

Metro a autobus

Metrem do stanice „Kačerov“ (linka C), dále autobusem č. 138 ve směru „Ústavy Akademie věd“ na konečnou stanici.

Metrem do stanice „Budějovická“, dále autobusem č. 193 ve směru „Šeberák“ na zastávku „Zelené domky“, pak 150 m pěšky zpět, odbočit vlevo a dalších 100 m k vrátnici areálu.

Foto budovy (originál)

Mapka 1 (originál)

Mapka 2 (originál)

Kontakt

V případě dotazů, prosím, kontaktujte:

Ing. Tereza Škorpilová, Ph.D.

e     +420 220 44 3003

b      foodtechqual@vscht.cz

[submenuno] => 1 [urlnadstranka] => [iduzel] => 48250 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /konference [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_obrazek [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7099] => stdClass Object ( [nazev] => Analýzy a servis [seo_title] => Analýzy a servis [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [iduzel] => 7099 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /analyzy [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [7017] => stdClass Object ( [nazev] => Ústav konzervace potravin [seo_title] => Ústav konzervace potravin [seo_desc] => Ústav konzervace potravin; VŠCHT Praha; ukp; technologie zpracování; ovoce zelenina; technologie masa; falšování potravin [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Vítáme Vás na internetových stránkách Ústavu konzervace potravin, který je součástí Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

 

[iduzel] => 7017 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7096] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 7096 [canonical_url] => //ukp.vscht.cz/studium [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [7097] => stdClass Object ( [nazev] => Věda a výzkum [seo_title] => Věda a výzkum [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 7097 [canonical_url] => //ukp.vscht.cz/veda-a-vyzkum [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [7351] => stdClass Object ( [odkaz] => https://intranet.vscht.cz/bozp [iduzel] => 7351 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /bozp [sablona] => stdClass Object ( [class] => redirect [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [7252] => stdClass Object ( [nazev] => Lidé [seo_title] => Lidé [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 7252 [canonical_url] => //ukp.vscht.cz/lide [skupina_www] => Array ( ) [url] => /lide [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [47971] => stdClass Object ( [nazev] => Kurzy a poradenství [seo_title] => Kurzy a poradenství [seo_desc] => Kurzy a poradenství; HACCP [autor] => [autor_email] => [obsah] => [urlnadstranka] => [iduzel] => 47971 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kurzy [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [8229] => stdClass Object ( [nazev] => Archiv aktualit [seo_title] => Archiv aktualit [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 8229 [canonical_url] => //ukp.vscht.cz/8229 [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[cs]/8229 [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 7011 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => Kurzy a poradenství
    [seo_title] => Kurzy a poradenství
    [seo_desc] => Kurzy a poradenství; HACCP
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 
    [submenuno] => 
    [urlnadstranka] => 
    [ogobrazek] => 
    [pozadi] => 
    [newurl_domain] => 'ukp.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/kurzy'
    [newurl_iduzel] => 47971
    [newurl_path] => 8548/6996/6998/7011/47971
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 47971
    [platne_od] => 09.05.2019 11:53:00
    [zmeneno_cas] => 09.05.2019 11:53:13.023683
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 53905
    [cms_time] => 1713564517
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => stdClass Object
        (
            [47976] => stdClass Object
                (
                    [obsah] => 
                    [poduzel] => stdClass Object
                        (
                            [60797] => stdClass Object
                                (
                                    [nazev] => Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy
                                    [datum] => 21.04.2022
                                    [priorita] => 1
                                    [platne_od] => 11.04.2022
                                    [platne_do] => 21.04.2022
                                    [kategorie] => 2
                                    [obrazek] => 
                                    [obrazek_velky] => 
                                    [ikona] => bublina
                                    [obsah] => Pozvánka na odborný webinář PK ČR
                                    [odkaz] => 
                                    [detail] => 

Potravinářská komora České republiky Vás srdečně zve na seminář

Povinnosti potravinářských provozoven plynoucí z environmentální legislativy

Datum konání: 21. dubna 2022

Místo konání: MS Teams on-line

NA WEBINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT! Více informací na foodnet.cz včetně možnosti registrace

[autor] => [iduzel] => 60797 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [58985] => stdClass Object ( [nazev] => Falšování a autenticita potravin, problematika aditivních látek [datum] => 01.02.2022 [priorita] => [platne_od] => 01.01.2022 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => megafon [obsah] => Pozvánka na odborný webinář PK ČR [odkaz] => [detail] =>

Dovolujeme si Vás pozvat na webinář věnovaný problematice falšování potravin, autenticitě a aditivním látkám.

Datum konání: 1. února 2022

Forma konání: prostřednictvím MS TEAMS

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH)


NA WEBINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT! Více informací na foodnet.cz včetně možnosti registrace

[autor] => [iduzel] => 58985 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [57225] => stdClass Object ( [nazev] => Aktuální trendy a budoucnost potravinářství nejen z pohledu legislativy [datum] => 06.01.2021 [priorita] => [platne_od] => 06.01.2021 [platne_do] => [kategorie] => 2 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => ukazatel [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Dovolujeme si Vás pozvat na další odborný seminář Potravinářské komory ČR pod názvem „Aktuální trendy a budoucnost potravinářství nejen z pohledu legislativy“.

 Datum konání: 27. ledna 2021, od 9:00 hodin

Místo konání: Státní zdravotní ústav nebo prostřednictvím aplikace MS TEAMS (dle epidemiologické situace)

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH); NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Více informací naleznete na foodnet.cz

[autor] => [iduzel] => 57225 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [49763] => stdClass Object ( [nazev] => Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádření s podobným významem ke dni 1. 4. 2020 [datum] => 03.10.2019 [priorita] => [platne_od] => 03.10.2019 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => klic [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádření s podobným významem ke dni 1. 4. 2020.

A) V níže uvedených případech v souladu s požadavky nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách a nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům NENÍ MOŽNÉ potravinu označit slovy „bez E“ a vyjádřením s podobným významem nebo „bez přidaných E“ a vyjádřením s podobným významem:

  1. Pokud je do výrobku přidána „potravinářská přídatná látka“.
  2. Pokud se potravinářská přídatná látka do složené potraviny dostala principem přenosu ze složky potraviny bez ohledu na to, zda ve finálním výrobku plní či neplní technologickou funkci.
  3. Pokud je do výrobku přidán „extrakt, který není obvykle jako takový určen ke spotřebě jako potravina a který je schopný v potravině plnit technologickou funkci přídatné látky“ (např. špenátový extrakt – náhrada E 250 – dusitan sodný)
  4. Pokud je do výrobku přidána složka obsahující „extrakt, který není obvykle jako takový určen ke spotřebě jako potravina a který je schopný v potravině plnit technologickou funkci přídatné látky“ (např. koncentrovaná šťáva obsahující extrakt z jeřabin s obsahem kyseliny sorbové plnící funkci konzervantu).
  5. Informace např. „bez konzervantů“ a výrazů podobných nelze uvést ani v případě, že daná potravinářská přídatná látka je v potravině použit a pro jinou hlavní technologickou funkci avšak má v potravině též (vedlejší) funkci (v tomto případě konzervační) (např. do výrobku je použita přídatná látka jako regulátor kyselosti, která má však současně také konzervační účinky)

B) V níže uvedených případech v souladu s požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům NENÍ MOŽNÉ potravinu označit slovy „bez E“ nebo vyjádřením s podobným významem :

  1. Pokud je technologický proces výroby potravin nastaven takovým způsobem, aby v jeho průběhu záměrně vznikaly látky, které plní stejný technologický účinek jako přídatné látky s cílem nahradit potravinářské přídatné látky se stejným technologickým účinkem nebo byl a použita potravina, jejíž technologický proces výroby byl nastaven takovým způsobem, aby v jeho průběhu záměrně vznikaly látky, které plní stejný technologický účinek jako přídatné látky s cílem nahradit potravinářské přídatné látky se stejným technologickým účinkem (např. fermentací salámů, luštěnin, zeleniny apod. nebo v chlebovém kvasu vzniká volná kyselina glutamová, resp. kyselina mléčná nebo octová, která plní v potravině stejnou technologickou funkci jako glutamát, resp. konzervant; fermentovaná mouka)

C) V níže uvedených případech v souladu s požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům JE MOŽNÉ potravinu označit slovy „bez E“ a vyjádřením s podobným významem nebo „bez přidaných E“ a vyjádřením s podobným významem:

  1. Pokud se v potravině přirozeně vyskytují látky, které jsou svým chemickým složením podobné přídatným látkám, avšak záměrně neplní technologickou funkci. Tyto látky mohou také vzniknout během technologického procesu, např. zrání, fermentace apod., aniž by byly záměrnou náhradou za potravinářskou přídatnou látku se stejným technologickým účinkem.
  2. Pokud do potravin nebyly přidány přídatné látky, ale byla přidána pouze surovina ve formě složky potraviny, to znamená surovina čerstvá, mražená, sušená, bez dalších chemických zásahů, která přirozeně obsahuje látky shodné se schválenými přídatnými látkami (např.: do výrobku je použito ovoce/zelenina, přirozeně bohaté na kyselinu benzoovou, citronovou a další látky, ve formě složky potraviny - jako bezvaječné celozrnné těstoviny se špenátem, složení: celozrnná pšeničná mouka (97%), špenát (3%) nebo je použit ocet nebo ovocná/zeleninová šťáva).

Odůvodnění

V souladu s ustanovením čl. 7 nařízení (EU) 1169/2011 dotčená označení „bez přídatných látek“, „bez Éček“ a slova s podobným významem nesmějí uvádět konečného spotřebitele rovněž v omyl, pokud jde o charakteristiku potraviny, a zvláště o její povahu, složení, vlastnosti nebo způsob výroby.

Jedním z cílů tohoto nařízení je poskytnout průměrnému konečnému spotřebiteli základ, aby mohl učinit informovaný výběr, je proto v tomto ohledu důležité zajistit, aby konečný spotřebitel snadno porozuměl informacím uvedeným na označení.

Spotřebitel na potravinách označených dotčenými výrazy neočekává výskyt přídatných látek nebo látek použitých jako náhrada potravinářské přídatné látky se stejným technologickým účinkem.

Na základě čl. 7 nařízení (EU) 1169/2011 jsou dotčená označení ve výše uvedených případech podle všech shora uvedených bodů považována za zavádějící a uvádějící konečného spotřebitele v omyl.

  • Extraktem se rozumí oddělení složek od původní matrice. Extrakt může být získaný například z rostlin bohatých na složky, které jsou schopné v potravině plnit technologickou funkci. Extrakty je možné získat metodou selektivní extrakce nebo neselektivní extrakce.

Selektivní extrakce

Za selektivní separační krok by bylo možné označit proces, při kterém dochází k izolaci chemických individuí, k separačním postupům nebo dochází k významnému narušení poměru extrahovaných látek. Postupné použití řady různých rozpouštědel v sérii může již vést k cílenému přečišťování složek. Dalším předpokladem selektivní extrakce by mělo být narušení poměrů živin a dalších látek v potravině vlivem extrakce, včetně kombinace sestavy různých rozpouštědel nebo separačních postupů, použití jako suroviny nepotraviny nebo zařazení různého počtu přečišťovacích kroků.

Příkladem je selektivní extrakce špenátu za účelem získání dusičnanů.

Neselektivní extrakce

Neselektivní extrakcí se rozumí extrakce složek z potraviny při zachování jejich poměru v původní matrici. Jako neselektivní metodu „nespecifickou“ by bylo možné označit například extrakci jedním druhem rozpouštědla (vodou, lihem nebo organickými rozpouštědly) v rozsahu povoleném směrnicí 32/2009 o použití extrakčních rozpouštědel. Počet extrakčních stupňů nebo cyklů nehraje roli.

Příkladem může být například čajový nálev, rozpustná nebo dekofeinovaná káva, masový nebo zeleninový vývar, chmelové extrakty, extrakce olejů z pokrutin, extrakty koření.

Pokud se potravina suší nebo koncentruje pouze odnímáním vody, pak se nejedná o extrakt, ale o sušenou nebo koncentrovanou potravinu. V případě, že je v potravině změněn poměr základních složek, tj. že je extrahovaná např. oddělením složky, nejedná se o potravinu, ale o extrakt.

  • Nové potraviny dle nařízení (EU) 2015/ 2283

Extrakty schopné plnit technologickou funkci vzhledem k jejich způsobu získávání z potravin je možné také považovat za nové potraviny dle shora citovaného nařízení. K tomu také vede již podaný návrh prováděcího nařízení o schválení nové potraviny – extraktu z brusinek ve formě prášku ve Francii. Dle čl. 4 předmětného nařízení je povinností provozovatele potravinářského podniku ověřit, zda potravina, kterou hodlají uvést na trh, spadá do oblasti působnosti tohoto nařízení či nikoliv.

  • Stanovisko Stálého výboru z roku 2018

Jedná se o stanovisko k užívání extraktů bohatých na složky schopné plnit technologickou funkci v potravinách. To znovu potvrdilo obdobná stanoviska z roku 2006 a 2010. Závěr uvedeného stanoviska tkví v tom, že použití extraktů, jež jsou schopny plnit určitou technologickou funkci, se považuje za úmyslné použití jako potravinářské přídatné látky. Z toho důvodu by měly splňovat podmínky stanovené v právních předpisech o přídatných látkách (včetně specifikace) a musí být označeno v souladu s příslušnými ustanoveními pro označování přídatných látek.

  • Vyjádření Evropské komise ze dne 19. 3. 2019 na poslaneckou otázku p. Andriukaitise – zkrácený překlad

Diskuze týkající se užití extraktů byly zahájeny na základě požadavku členských států, které vyjádřily znepokojení nad praktikami zneužívání rostlinných výtažků k využívání funkce přídatné látky v potravinách, přičemž tvrdí, že tyto extrakty nejsou potravinářskými přídatnými látkami.

Výsledek diskuse (stanovisko Stálého výboru viz. výše) by měl být vykládán ve spojení s příslušnými právními předpisy (nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách) a zejména s definicí potravinářské přídatné látky stanovenou v čl. 3 předmětného nařízení o potravinářských přídatných látkách. Z toho vyplývá, že přidané složky, které mají technologický účinek v potravinách, by měly být považovány za přídatné látky, i když jsou získány z potravin nebo jiných přírodních zdrojů.

Příslušným dozorovým orgánům členských států přísluší, aby zaujaly stanovisko k právnímu postavení takových výrobků, a to případ od případu.

  • Ostatní

Stanovisko MZe (SVS a SZPI) se nevztahuje na potraviny s barvícími účinky, při používání těchto látek a s tím související označování se postupuje dle Metodického dokumentu EK „Guidance notes on the classification of food extracts with colouring properties“.

Stanovisko MZe (SVS a SZPI) aplikují příslušné dozorové orgány vůči všem výrobkům uváděných na trh v České republice, nelze však předjímat obdobný přístup dozorových orgánů v jiných členských státech.

Stanovisko MZe (SVS a SZPI) je pouze informativního charakteru. Závazný výklad právních předpisů při jejich aplikaci na konkrétní případ mohou provádět pouze nezávislé soudy. Jakýkoli jiný výklad právního předpisu má pouze informativní význam a není právně relevantní.

[autor] => [iduzel] => 49763 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [48738] => stdClass Object ( [nazev] => Ministr Toman: Náš zákaz dvojí kvality potravin byl správným krokem. V testu Evropské komise propadla třetina výrobků [datum] => 25.06.2019 [priorita] => [platne_od] => 25.06.2019 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => rss [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Zpráva Evropské komise (EK) dnes potvrdila to, co Ministerstvo zemědělství (MZe) dlouhodobě řeší: na trhu v EU je řada produktů stejné značky s odlišným složením a stejnou nebo podobnou přední stranou balení. Z dnes zveřejněné studie, kterou si nechala vypracovat EK, vyplývá, že 31 procent testovaných produktů prezentovaných spotřebiteli jako stejné nebo podobné, měly v různých členských státech odlišné složení. Analýza se týkala téměř 1400 potravinářských výrobků z 19 zemí EU.

„Plošné testy v Evropské unii potvrdily, že dvojí kvalita potravin je závažný problém a její počáteční zpochybňování ze strany Evropské komise nebylo na místě. Výsledky společného testování ukázaly, že dvojí kvalita existuje u významné části testovaných výrobků. Nejde o to, že některá verze stejně prezentovaného výrobku by byla zdravější nebo méně zdravá nebo nekvalitní. Jde o rozdílný podíl hlavních nebo charakteristických složek v daném produktu. Ten by měl být ve všech stejně prezentovaných výrobcích stejný. Nemůžeme připustit, aby v Unii existovali občané několika kategorií,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ministerstvo zemědělství řeší dvojí kvalitu potravin novelou zákona o potravinách, kterou v květnu schválila vláda. „Tímto návrhem zakazujeme dvojí kvalitu potravin. Mým cílem je zajistit spotřebitelům férové zacházení. Zaručit jim, že budou mít možnost koupit si v České republice stejně kvalitní výrobky jako jinde v Unii,“ uvedl ministr Toman.

Více ve článku na webu eagri.cz

[autor] => [iduzel] => 48738 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [48737] => stdClass Object ( [nazev] => Dvojí kvalita potravin: Komise zveřejnila studii, která posuzuje rozdíly ve složení potravinářských výrobků EU - Tisková zpráva [datum] => 24.06.2019 [priorita] => [platne_od] => 24.06.2019 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Komise dnes zveřejnila výsledky celoevropské testovací kampaně zaměřené na potravinářské výrobky. Tyto výsledky poukazují na skutečnost, že některé výrobky jsou označeny stejnou nebo podobnou značkou, ačkoli se jejich složení liší.

Od svého projevu o stavu Unie v roce 2017 předseda Komise Jean-Claude Juncker usiluje o řešení problematiky dvojí kvality výrobků. Evropská komise předložila různé iniciativy a dnes zveřejnila studii v návaznosti na testování potravinářských výrobků po celé EU za použití stejné metodiky, aby bylo možné získat o dvojí kvalitě potravinářských výrobků v EU lepší povědomí. Studii, při které bylo analyzováno téměř 1 400 potravinářských výrobků v devatenácti zemích EU, provedlo Společné výzkumné středisko, což je interní útvar Komise pro sdílení vědeckých poznatků. Z výsledků této studie je patrné, že 9 % porovnávaných výrobků mělo rozdílné složení, přestože přední strana jejich obalu byla totožná. U dalších 22 % výrobků s rozdílným složením byla přední strana obalu podobná. Ze studie nevyplynul žádný jednotný zeměpisný vzorec. Na základě nové metodiky, která byla vytvořena, budou nyní příslušné vnitrostátní orgány schopny provést analýzu jednotlivých případů, jež je zapotřebí k určení klamavých praktik, které jsou podle spotřebitelského práva EU zakázány.

Tibor Navracsics, komisař pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport, odpovědný za Společné výzkumné středisko, uvedl: „Někteří Evropané mají pocit, že značkové potraviny, které kupují, jsou ve srovnání s těmi, které se prodávají jinde, odlišné, možná horší. Komise se obrátila na naše vědce, aby nám rozsah těchto rozdílů na jednotném trhu pomohli objektivně posoudit. Výsledky poukazují na různé aspekty: těší mě, že v otázce složení značkových potravin vědci nenašli žádné důkazy rozdělení mezi východem a západem, ale znepokojuje mě, že se ukázalo, že až třetina testovaných výrobků měla rozdílné složení, ačkoli označení bylo totožné nebo podobné.“

Komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová prohlásila: „Na evropském jednotném trhu nebudou existovat žádné dvojí standardy. S novými právními předpisy, které dvojí kvalitu prohlašují za trestnou a posilují postavení orgánů pro ochranu spotřebitele, máme k dispozici nástroje k tomu, abychom této praxi učinili přítrž. Evropští spotřebitelé budou moci nakupovat s důvěrou, že si kupují to, co vidí.“

Hlavní zjištění

Studie posoudila 1 380 vzorků 128 různých potravinářských výrobků z devatenácti členských států. Tento vzorek však není reprezentativní z hlediska velké rozmanitosti potravinářských výrobků na trhu EU. V rámci studie bylo zjištěno, že:

  • Ve většině případů složení odpovídalo způsobu, jak byly výrobky prezentovány: 23 % výrobků mělo totožnou přední stranu obalu a totožné složení a u 27 % výrobků bylo signalizováno odlišné složení v různých zemích EU při odlišných předních stranách obalu.
  • Celkem 9 % výrobků, které byly prezentovány jako stejné v celé EU, mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu totožná, ale jejich složení se lišilo.
  • Dalších 22 % výrobků prezentovaných podobným způsobem mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu podobná, ale jejich složení se lišilo.
  • Neexistuje žádný jednotný zeměpisný vzorec, pokud jde o používání stejného nebo podobného obalu pro výrobky s rozdílným složením. Zjištěné rozdíly ve složení testovaných výrobků navíc nezbytně neznamenají rozdíly v jejich kvalitě.

 

Opatření Komise týkající se této otázky

Od té doby, kdy předseda Komise Jean-Claude Juncker hovořil o otázce dvojí kvality výrobků ve svém projevu o stavu Unie v roce 2017, pokročila Evropská komise v různých iniciativách:

  • vyjasněním toho, kdy je dvojí kvalita výrobků klamavou praktikou, prostřednictvím právních předpisů v rámci nedávno dohodnuté nové politiky ochrany spotřebitele,
  • zavedením společné metodiky pro testování potravinářských výrobků, IP/19/3332
  • vydáním souboru pokynů s cílem pomoci vnitrostátním orgánům uplatňovat právní předpisy EU v oblasti potravin a ochrany spotřebitele,
  • vyčleněním více než 4,5 milionu eur na řešení tohoto problému,
  • testováním výrobků v celé EU za použití stejné metodiky, aby bylo možné získat o dvojí kvalitě zboží lepší povědomí.

Další kroky

Evropská komise dnes zahajuje novou výzvu k podávání návrhů s rozpočtem celkem 1,26 milionu eur na posílení kapacit spotřebitelských organizací výrobky testovat a určit potenciálně klamavé praktiky. Lhůta pro přihlášení je 6. listopadu 2019.

Souvislosti

Podle právních předpisů EU by uvedení určitého zboží na trh jako totožného se zbožím uváděným na trh v jiném členském státě, ačkoli dané zboží má podstatně odlišné složení nebo znaky, které nelze odůvodnit legitimními a objektivními důvody, mohlo spotřebitele nepoctivě a protiprávně klamat.

Studie, kterou provedlo Společné výzkumné středisko Komise, popisuje situaci zjištěnou na trzích devatenácti zúčastněných členských států v období, kdy byl průzkum prováděn (listopad–prosinec 2018).

Testovací kampaň byla součástí reakce Evropské komise na znepokojení ohledně dvojí kvality potravin. Výrobky byly vybrány na základě návrhů členských států v návaznosti na stížnosti orgánů nebo sdružení pro ochranu spotřebitele. Testování bylo založeno na harmonizované metodice vypracované Společným výzkumným střediskem ve spolupráci s členskými státy. Tato metodika umožňuje srovnatelné odběry vzorků, testování a interpretaci údajů v rámci celé EU. Všechny členské státy EU byly vyzvány, aby shromáždily informace o složení vybraných potravinářských výrobků nabízených na jejich trzích. Devatenáct členských států EU předložilo informace o 113 značkových výrobcích a 15 výrobcích nesoucích vlastní značku maloobchodníka. V první fázi se analýza zakládá na informacích z etiket výrobků a vzhledu přední strany obalu výrobků.

Dnes zveřejněná zpráva poskytne lepší základ pro diskusi o dvojí kvalitě v EU. Je však třeba učinit další kroky a provést další výzkum, aby bylo toto posouzení reprezentativnější a abychom lépe pochopili spojitost mezi složením a kvalitou.

Členské státy, které se průzkumu zúčastnily: Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Česko, Dánsko, Estonsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Malta, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Nizozemsko.

Výsledky celounijní testovací kampaně.

[autor] => [iduzel] => 48737 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [48315] => stdClass Object ( [nazev] => Nová pravidla pro definici, popis, obchodní úpravu a označování lihovin [datum] => 19.06.2019 [priorita] => [platne_od] => 19.06.2019 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => rss [youtube] => [obsah] => Nařízení ES č. 110/2008 bylo nahrazeno novým nařízením ES č. 2019/787. [odkaz] => [detail] =>

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 110/2008 bylo nahrazeno novým nařízením Evropského parlamentu a Rady 2019/787 o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin, používání názvů lihovin v obchodní úpravě a při označování jiných potravin, ochraně zeměpisných označení lihovin, používání lihu a destilátů zemědělského původu při výrobě alkoholických nápojů.

Toto nařízení stanoví pravidla pro:

  • definici, popis, obchodní úpravu a označování lihovin a pro ochranu zeměpisných označení lihovin,
  • líh a destiláty používané při výrobě alkoholických nápojů a
  • používání zákonných názvů lihovin v obchodní úpravě a při označování jiných potravin než lihovin.

Více informací na eur-lex.europa.eu.

[autor] => [iduzel] => 48315 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [48143] => stdClass Object ( [nazev] => Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny a doplňky stravy [datum] => 27.05.2019 [priorita] => [platne_od] => 27.05.2019 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => lupa [youtube] => [obsah] => SZPI aktuálně spustila na webu Potraviny na pranýři novou sekci Rizikové weby. [odkaz] => [detail] =>

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně spustila na webu Potraviny na pranýři (potravinynapranyri.cz) novou sekci Rizikové weby. Tato služba informuje spotřebitele o webových stránkách, u kterých  SZPI zjistila, že nabízejí potraviny - zejména doplňky stravy – v rozporu s právními předpisy ČR a EU. Jedná se o stránky, které jsou jednoznačně orientovány na tuzemského spotřebitele – zboží prezentují v českém jazyce, prodej nabízí v českých korunách a umožňují doručení zásilky do ČR –, ve skutečnosti ale jejich provozovatelé sídlí převážně mimo území EU, případně jejich sídlo nelze identifikovat a SZPI tak u těchto prodejců má velmi omezenou možnost vymáhat dodržování právních předpisů.

Více informací v článku na webu szpi.gov.cz

[autor] => [iduzel] => 48143 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [48105] => stdClass Object ( [nazev] => Přehled nových potravinářských předpisů z Úředního věstníku EU – duben 2019 [datum] => 21.05.2019 [priorita] => [platne_od] => 21.05.2019 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => 0007~~808qOrywKjXbGAA.png [obrazek_velky] => [ikona] => [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Informační centrum bezpečnosti potravin průběžně sleduje a vybírá citace předpisů souvisejících s potravinami. Tyto citace jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin.

Více v článku na webu bezpecnostpotravin.cz

[autor] => [iduzel] => 48105 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [48103] => stdClass Object ( [nazev] => Podpora významu bezpečnosti potravin v EU pomocí kampaně #EUandMyFood [datum] => 21.05.2019 [priorita] => [platne_od] => 21.05.2019 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => bublina [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Evropská komise, EFSA, a členské státy EU společně zahajují kampaň nazvanou #EUandMyFood. Smyslem kampaně je připomenout občanům Evropské unie význam Evropského systému bezpečnosti potravin, který byl vytvořen v roce 2002 podle nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002/ES.  Kampaň hovoří o důležitosti bezpečných a výživných potravin, o nutnosti respektovat zdraví zvířat a zodpovědnosti k životnímu prostředí.

Více v článku na webu efsa.europa.eu

[autor] => [iduzel] => 48103 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [47977] => stdClass Object ( [nazev] => Novela zákona o potravinách zakáže v Česku „Dvojí kvalitu potravin“ pod pokutou 50 miliónu korun [datum] => 07.05.2019 [priorita] => [platne_od] => 07.05.2019 [platne_do] => [kategorie] => 1 [obrazek] => [obrazek_velky] => [ikona] => rss [youtube] => [obsah] => [odkaz] => [detail] =>

Potraviny, které se liší svým složením, a které jsou nabízeny v různých zemích Evropské unie pod stejným označením, nebude možné uvádět na trh v České republice. V připravované novele zákona o potravinách to navrhne Ministerstvo zemědělství (MZe). Pokuta za porušení zákazu bude až 50 milionů korun.

Více v článku na webu bezpecnostpotravin.cz

[autor] => [iduzel] => 47977 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 47976 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kurzy/47976 [sablona] => stdClass Object ( [class] => novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [47987] => stdClass Object ( [nazev] => Kontakt [seo_title] => Kontakt [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => holka-bila [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

V případě dotazů, prosím, kontaktujte:

Ing. Eva Rudolfová

T: +420 220 44 3002

E: Eva.Rudolfova@vscht.cz 

[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 47987 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kurzy/kontakt [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [47985] => stdClass Object ( [nazev] => Poradenství [seo_title] => Poradenství [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => bublina [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Poradenství

Od založení konzultačního střediska v roce 1997 poskytujeme společně s kurzy a semináři také poradenství širokému spektru výrobců potravin.

V nabídce konzultačního střediska jsou zahrnuty tyto oblasti:

  • Poradenství při přípravě a implementaci systému HACCP a GMP/GHP
  • Poradenství při přípravě a implementaci systémů řízení bezpečnosti potravin dle GFSI standardů (FSSC 22000, IFS, BRC).
  • Poradenství při přípravě analýzy nebezpečí, analýzy rizik, analýzy ohrožení (bezpečnost potravin, falšování potravin, obrana potravin)
  • Ověřování funkčnosti systémů řízení bezpečnosti potravin
    • Interní a externí audity HACCP, GMP/GHP
    • Interní a externí audity dle standardů GFSI (FSSC 22000, IFS, BRC)
    • Dodavatelské audity
    • Předcertifikační audity (zhodnocení připravenosti na certifikaci)
  • Legislativní poradenství (pomoc při uplatňování potravinářských předpisů, tvorba a kontrola označení výrobků, pomoc při uvádění výrobků na trh).
  • Poradenství při vývoji nových potravinářských výrobků.
  • Technologické poradenství při výrobě potravin a zavádění nových technologií.
  • Řešení technologických problémů, reklamací, stahování z trhu.

Nabízené poradenské služby jsou určeny:

  • Výrobcům potravin
  • Provozovnám společného stravování
  • Prodejcům a distributorům potravin

Stojíte-li o radu, kontaktujte nás.

Individuální kurzy                                

Nabízíme také individuální kurzy přímo ve vaší firmě na vámi zvolené téma z oblasti bezpečnosti a kvality potravin (požadavky GFSI standardů – FSSC 22000, IFS, BRC, interní auditor dle GFSI standardů, HACCP, GMP/GHP, falšování potravin, obrana potravin, potravinářská legislativa atd.)

  • Celodenní kurzy jsou realizovány formou přednášek a praktických cvičení na jednotlivá témata tak, aby odpovídala znalostem a zkušenostem posluchačů.
  • Program kurzu je připravován vždy podle individuálních požadavků.
  • Počet účastníků pro individuální kurzy je obvykle 10 osob, dle přání zákazníka je možné tento počet upravit.

Cena kurzu se odvíjí od počtu účastníků a dále podle rozsahu a náročnosti tématu, obvykle se pohybuje od 2900 Kč na osobu bez cestovních náhrad

[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 47985 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kurzy/poradentsvi [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [47983] => stdClass Object ( [nazev] => Kurzy a semináře [seo_title] => Kurzy a semináře [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Systémy řízení jakosti a bezpečnosti potravin

Školící a konzultační středisko Ministerstva zemědělství ČR pro zavádění systému kritických bodů (HACCP) při Fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT pořádá v kurzy pro profesionální pracovníky v potravinářství, zástupce podniků i pro zájemce z řad veřejnosti.

Právě otevřené kurzy a semináře se zobrazují níže s možností se na ně přihlásit.

Individuální kurzy a poradenství

Nabízíme také individuální kurzy přímo ve vaší firmě nebo poradenství v oboru naší činnosti.

[urlnadstranka] => [poduzel] => stdClass Object ( [46640] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://cis-prihlasovadlo.vscht.cz/?event-type-group=kurzy-ukp,seminare-ukp [urlwildcard] => [iduzel] => 46640 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 47983 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kurzy/kurzy-a-seminare [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [47981] => stdClass Object ( [nazev] => O nás [seo_title] => O nás [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => banka [obrazek] => [obsah] =>

Při Fakultě potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha bylo v roce 1997, na základě dohody s Odborem potravinářské výroby Ministerstva zemědělství ČR, ustaveno Školící a konzultační středisko na podporu zavádění systému kritických bodů (HACCP) v potravinářské výrobě. Školící a konzultační středisko je koordinováno ústavem konzervace potravin. V prvních letech byly pravidelně organizovány základní kurzy zavádění systému kritických bodů, později byly aktivity rozšířeny na speciální kurzy jako příprava pro certifikaci podle GFSI standardů nebo o novinky v potravinářské legislativě. Středisko spolupracuje s Potravinářskou komorou ČR v problematice vzdělávání a při konzultacích v oblastech zajišťování zdravotní nezávadnosti, bezpečnosti a kvality potravin. Kromě přípravy kurzů a seminářů k aktuálním tématům zahrnují aktivity střediska poskytování expertní podpory výrobcům potravin i státním kontrolním orgánům.

[urlnadstranka] => [poduzel] => Array ( ) [iduzel] => 47981 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kurzy/o-nas [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [47973] => stdClass Object ( [nazev] => Odkazy [barva_pozadi] => cervena [uslideru] => true [text] => [poduzel] => stdClass Object ( [47988] => stdClass Object ( [akce] => Kontakt [objekt] => [odkaz] => /kurzy/kontakt [iduzel] => 47988 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [47982] => stdClass Object ( [akce] => Kurzy a semináře [objekt] => [odkaz] => /kurzy/kurzy-a-seminare [iduzel] => 47982 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [47984] => stdClass Object ( [akce] => Poradenství [objekt] => [odkaz] => /kurzy/poradentsvi [iduzel] => 47984 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [47980] => stdClass Object ( [akce] => O nás [objekt] => [odkaz] => /kurzy/o-nas [iduzel] => 47980 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 47973 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => infobox [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [47972] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [47979] => stdClass Object ( [nadpis] => [popis] => [platne_od] => [platne_do] => [odkaz] => [text_odkazu] => [obrazek_pozadi] => 0002~~C3d1UvDwUTBS0FUwAgA.jpg [barva_textu] => [iduzel] => 47979 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => slider [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) [48010] => stdClass Object ( [nadpis] => [popis] => [platne_od] => [platne_do] => [odkaz] => [text_odkazu] => [obrazek_pozadi] => 0001~~8zu8MKMoMSXv8FqFtPyS7MT4tKLU4oz48sSS1CIA.jpg [barva_textu] => [iduzel] => 48010 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => slider [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [iduzel] => 47972 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => slider [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 0 ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )


Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi