
Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z našeho ústavu navštívil Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojka, kde hovořil o falšování potravin. Jaké komodity se dnes falšují a co vše můžeme za falšování považovat? Odpovídal také na telefonické a elektronické dotazy týkající se legislativního ošetření masných výrobků, označování masných výrobků nebo průkazu autenticity vín.
Záznam pořadu

Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z našeho ústavu byl členem poroty pro test jahodových kompotů v pořadu České televize - Černé ovce, ve kterém pohovořil a zhodnotil kompotovanou variantu tohoto ovoce.
Záznam pořadu


V pátek 23. ledna proběhl na VŠCHT Praha Den otevřených dveří. Zástupce Ústavu konzervace potravin jste mohli potkat v respiriu a taktéž jste se mohli zúčastnit exkurze po našem ústavu a nahlédnout tak do zázemí našich pracovišť a laboratoří.

V pátek 23.1.2015 bude probíhat Den otevřených dveří. Navštivte naše kolegy v respiriu na budově B nebo se zúčastněte prohlídky našeho ústavu. Prohlídky jsou naplánovány na 11:00 a 12:00, sraz je v respiriu u stanoviště Ústavu konzervace potravin.

Studentské vědecké konference se dne 21. 11. 2014 ve dvou přednáškových sekcích zúčastnilo celkem třináct studentů. Konkurence tedy byla velká. Odborné komise po těžkém rozhodování určily následující pořadí v daných sekcích:
Sekce: Technologie potravin I
1. místo: Bc. Adam Skřivánek
téma: Vliv sodných a draselných solí na chuť masných výrobků
2. místo: Bc. Michaela Kozová
téma: Předpoklady pro využití ozónu v potravinářství
Bc. Barbora Zouzalová
téma: Metody stanovení štiplavosti křenu
Sekce: Technologie potravin II
1. místo: Bc. Martina Toncarová
téma: Vývoj nových potravin na bázi vedlejších produktů potravinářského průmyslu
2. místo: Bc. Anna Haubeltová
téma: Charakteristické znaky a metody kontroly výrobků z borůvek
3. místo: Bc. Hana Helísková
téma: Možnosti a omezení plynové chromatografie s olfaktometrickým detektorem pro
hodnocení kvality potravin
Gratulujeme!

Rádi bychom Vám ukázali několik fotografií z našeho mikrobiologického pracoviště, které prezentovalo své vybavení na dnech otevřených dvěří VŠCHT Praha konaných 21. - 22.11. 2014.
Popisek k obrázku: Dostupná mikroskopická technika, včetně digitálních
kamer Dino-Lite vhodných pro detekci potravinových defektů.
Popisek k obrázku: Demonstrace mikrobiální kontaminace z provozů
potravinářského průmyslu.
Popisek k obrázku: Obrazový výstup (Bellis) z digitální kamery Dino-
Lite AM481ZT - Edge.

Ve dnech 21. a 22. listopadu probíhaly na VŠCHT Praha Dny otevřených dveří. Zástupce Ústavu konzervace potravin jste mohli potkat v respiriu a taktéž jste se mohli zúčastnit exkurze po ústavu a nahlédnout tak do zázemí našich pracovišť a laboratoří.

V pátek 21.11.2014, ale i v sobotu 22.11.2014 bude probíhat Den otevřených dveří.
Co nabízíme a co u nás můžete studovat?
Více informací o Dni otevřených dveří na VŠCHT Praha
Činnosti spojené s naším ústavem během dne otevřených dvěří:
Studijní obor TECHNOLOGIE POTRAVIN
EXKURZE:
CO: LABORATOŘE ÚSTAVU KONZERVACE POTRAVIN
KDO: ÚSTAV KONZERVACE POTRAVIN. Prezentace laboratoří ústavu se zaměřením na optimalizaci stability, kvality a bezpečnosti potravin, technologii zpracování ovoce a zeleniny, technologii masa, balení potravin, autenticitu potravin a detekci falšování.
KDE: budova B, 2. patro, sraz v Respiriu
KDY: pátek 12.00 hod. a 13.00 hod.
Studijní obor FORENZNÍ ANALÝZA
EXPOZICE V RESPIRIU:
CO: FORENZNÍ ANALÝZA LIHOVIN. Na příkladu aktuální metanolové aféry bude demonstrován postup kontroly lihovin, příčiny a následky falšování a možnosti odhalení nekalých praktik.
KDO: ÚSTAV KONZERVACE POTRAVIN
KDY: pátek
CO: RYCHLÉ TESTY AUTENTICITY POTRAVIN. Snaha falšovat potraviny je stará jako lidstvo samo a postihuje prakticky všechny komodity. Důležitou součástí kontrolních mechanismů jsou vhodné analytické metody, jejich citlivost a dostupnost. Zájemci budou mít příležitost vyzkoušet si rychlé testy, které mohou využít při podezření na falšování konkrétní potraviny v domácnosti (senzorické hodnocení ovocných šťáv zaměřené na identifikaci nejčastějších způsobů falšování, mikroskopická analýza k posouzení autenticity a kvality mletého koření a identifikaci běžných náhražek, testy rozpustnosti medu a koření).
KDO: ÚSTAV KONZERVACE POTRAVIN
KDY: pátek

V pátek 21.11.2014 se bude na půdě VŠCHT konat Studentská vědecká konference.


Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z našeho ústavu pohovořil o nakládaných okurkách, které také hodnotil v pořadu České televize Černé ovce.
Záznam pořadu

Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. z našeho ústavu navštívil Spotřebitelskou poradnu Českého rozhlasu Dvojka, kde hovořil na téma "Brambory". Odpovídal na telefonické dotazy posluchačů týkající se historie a původu brambor, jejich konzumace, degradace vitaminu C při vaření a mnoha dalších atributů.
Záznam pořadu

Naše studentka a kolegyně Ing. Iveta Šístková znovu úspěšná. Na Akademickém mistrovství světa v orientačním běhu konaném 12. - 16. 8. 2014 v Olomouci reprezentovala naše studentka DSP Českou republiku. Na úvodních sprintových mix štafetách v Kroměříži se jí spolu s kolegy podařilo vybojovat bronzové medaile, na krátké trati vybojovala 2.místo a v závěrečném závodě štafet dofinišovala české štafetě pro stříbrnou medaili.
Výsledky – sprintové mix štafety

Kolegové z našeho ústavu se aktivně účastnili XLIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin konaného ve Skalském Dvoře.
Stránky konference


Habilitační řízení 6. 3. 2014 – Robustnost markerů autenticity potravin

Ceny rektora získali dvě naše kolegyně. Ing. Iveta Duchová za vynikající studijní výsledky a propagaci školy ve sportu a Ing. Hana Opatová, CSc. za pedagogické i výzkumné aktivity a mimořádný přínos k rozvoji školy. Gratulujeme