Ústav nabízí následující servis a analýzy:
- Hodnocení sterilačních režimů.
- Proměření průběhů teplot (záhřevy, sušení, chlazení, zmrazování, transport, apod.), proměření teplotního pole.
- Měření vodní aktivity.
- Stanovení konzervačních látek a dalších aditiv.
- Základní rozbory potravinářských materiálů (obsah a složení cukrů, tuků, složení mastných kyselin, bílkovin, složení a obsah kyselin, dusičnanů, dusitanů, barviv, vitaminu C, cholesterolu atd.).
- Analýza potravinářských hydrokoloidů.
- Identifikace příčiny smyslového defektu protravin.
- Ověření autentičnosti výrobků, surovin (identifikace falšování).
- Mikrobiologická vyšetření potravinových surovin a výrobků.
- Posouzení skladovatelnosti výrobků (vyjádření k prodloužení skladovacích lhůt).
- Zkoušení obalových prostředků a dalších výrobků, určených pro přímý kontakt s potravinami, v souladu s platnou legislativou.
- Zkoušení bariérových vlastností obalových materiálů (propustnost pro vlhkost a kyslík).
- Zkoušení kvality potravin, zejména s ohledem na vliv systému balení za daných podmínek skladování.
- Zkoušení dalších funkčních vlastností obalových prostředků, (parametry mechanické, migrační, tepelné, složení a změny modifikované atmosféry atd.).
- Posouzení vhodnosti obalových systémů pro balení potravin, včetně analýz chemických změn balených potravin
- Návrh systémů balení pro daný typ potraviny.
- Vývoj analytických metod.
- Validace analytických metod.