Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → Ústav konzervace potravin → Nabídka analýz → Stanovení fosforu
iduzel: 41951
idvazba: 45423
šablona: stranka
čas: 20.4.2024 09:38:11
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 41951
idvazba: 45423
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'ukp.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/home/41949/41951'
iduzel: 41951
path: 8548/6996/6998/7011/7017/41949/41951
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení fosforu dle ČSN EN 1136

Oblast
použití

Hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti výrobků

Zkoušené
položky

Potraviny tekuté nebo kašovité konzistence

Stanovované
parametry/
veličiny

Obsah fosforu: rozsah 1,0 – 15,0 mg/l nebo 1,0 – 15,0 mg/kg

Fosfáty a molybdenany reagují v kyselém prostředí za vzniku fosfomolybdenanového komplexu. Ve směsi kyseliny molybdenové a kyseliny fosfomolybdenové je vhodným redukčním činidlem (kyselina askorbová) redukován pouze molybden; z fosfomolybdenanu vzniká molybdenová modř. Absorbance molybdenové modři je přímo úměrná obsahu fosfátů (PO4)3- měří se spekrofotometricky a se vyjádří jako fosfor (P).

Aktualizováno: 17.1.2018 14:27, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi