Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → Ústav konzervace potravin → Nabídka analýz → Stanovení fosforu

Stanovení fosforu dle ČSN EN 1136

Oblast
použití

Hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti výrobků

Zkoušené
položky

Potraviny tekuté nebo kašovité konzistence

Stanovované
parametry/
veličiny

Obsah fosforu: rozsah 1,0 – 15,0 mg/l nebo 1,0 – 15,0 mg/kg

Fosfáty a molybdenany reagují v kyselém prostředí za vzniku fosfomolybdenanového komplexu. Ve směsi kyseliny molybdenové a kyseliny fosfomolybdenové je vhodným redukčním činidlem (kyselina askorbová) redukován pouze molybden; z fosfomolybdenanu vzniká molybdenová modř. Absorbance molybdenové modři je přímo úměrná obsahu fosfátů (PO4)3- měří se spekrofotometricky a se vyjádří jako fosfor (P).

Aktualizováno: 17.1.2018 14:27, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi