Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → Ústav konzervace potravin → Nabídka analýz → Stanovení formolového čísla
iduzel: 41952
idvazba: 45424
šablona: stranka
čas: 7.12.2022 11:49:52
verze: 5243
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 41952
idvazba: 45424
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'ukp.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/home/41949/41952'
iduzel: 41952
path: 8548/6996/6998/7011/7017/41949/41952
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení formolového čísla dle ČSN EN 1133

Oblast
použití

Hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti výrobků

Zkoušené
položky

Výrobky z ovoce a zeleniny tekuté nebo kašovité konzistence

Stanovované
parametry/
veličiny

Formolové číslo

Po přidání roztoku formaldehydu do analytického vzorku se uvolní z každé přítomné molekuly aminokyseliny jeden ion H+. Tento ion je následně potenciometricky titrován roztokem hydroxidu sodného. Formolové číslo je mírou obsahu aminokyselin v analytickém vzorku (vyjma: sekundární skupinu histidinu, stejné skupiny prolinu a hydroxyprolinu reagují z 75%, terciální dusík a guanidinové skupiny nepodléhají reakci).

Aktualizováno: 17.1.2018 14:27, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi