Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → Ústav konzervace potravin → Nabídka analýz → Stanovení refraktometrické sušiny
iduzel: 41953
idvazba: 45425
šablona: stranka
čas: 14.8.2020 13:48:32
verze: 4671
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení refraktometrické sušiny dle ČSN EN 12143

Oblast
použití

Hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti výrobků

Zkoušené
položky

Výrobky z ovoce a zeleniny tekuté nebo kašovité konzistence

Stanovované
parametry/
veličiny

Refraktometrická sušina

Refraktometrická sušina - Obsah rozpustné sušiny se odhadne refraktometricky. Udává se v procentech sacharosy ve vodném roztoku, který má za daných podmínek stejnou refrakci jako analyzovaný výrobek. Obsah rozpustné sušiny se vyjadřuje v gramech na 100 g. Refrakce výrobku je ovlivňována přítomností dalších rozpustných látek např. organických kyselin, minerálií, aminokyselin. Vzhledem k vysokému obsahu kyselin v citrusových šťávách a koncentrátech se při stanovení obsahu refraktometrické sušiny provádí korekce na obsah kyselin.

Aktualizováno: 17.1.2018 14:27, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi