Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → Ústav konzervace potravin → Nabídka analýz → Stanovení floridzinu v potravinách
iduzel: 41955
idvazba: 45427
šablona: stranka
čas: 14.8.2020 12:07:21
verze: 4671
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení floridzinu v potravinách

Oblast
použití

Hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti výrobků

Zkoušené
položky

Potraviny tekuté a kašovité konzistence

Stanovované
parametry/
veličiny

Obsah floridzinu

Nález floridzinu na hladině vyšší než 1,5 mg/kg dokazuje přítomnost jablek ve výrobku. Přítomnost jablek, za předpokladu pozitivního nálezu floridzinu, lze potvrdit stanovením sorbitolu, jehož obsah by měl korelovat s obsahem floridzinu. Sorbitol na rozdíl od floridzinu je však přítomen i v mnoha dalších druzích ovoce (meruňky, broskve, aronie, švestky, hrušky) a může být do potravin i záměrně přidáván.

Floridzin se ze vzorku extrahuje 80% metanolem/voda (v/v). Po filtraci je extrakt analyzován kapalinovou chromatografií (HPLC) na reverzní fázi (RP). Pro vlastní identifikaci a kvantifikaci se použije DAD detektor.

Aktualizováno: 17.1.2018 14:40, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi