Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → Ústav konzervace potravin → Nabídka analýz → Stanovení ovocného (zeleninového) podílu ve výrobcích dopočtem z naměřených hodnot
iduzel: 41957
idvazba: 45429
šablona: stranka
čas: 14.8.2020 12:54:25
verze: 4671
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Stanovení ovocného (zeleninového) podílu ve výrobcích dopočtem z naměřených hodnot

Oblast
použití

Hodnocení kvality výrobků

Zkoušené
položky

Jednodruhové výrobky z ovoce nebo zeleniny, zejména šťávy, nektary, nápoje, džemy, protlaky a obdobné výrobky s obsahem ovoce nebo zeleniny.

Stanovované
parametry/
veličiny

Výpočet ovocného (zeleninového) podílu pomocí refraktometrické sušiny, titrační kyselosti, formolového čísla, popelu, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, jablečné a citronové kyseliny, sacharosy, glukosy, fruktosy, sorbitolu, floridzinu.

Pro výpočet obsahu ovocného nebo zeleninového podílu je nutné stanovit vybrané analytické ukazatele, které charakterizují použitou surovinu (ovoce nebo zelenina) a jsou co nejméně ovlivněny technologií a ostatními přítomnými složkami.

Mezi tyto analytické ukazatele patří: refraktometrická sušina, titrační kyselost, formolové číslo, popel, fosfor, draslík, hořčík, vápník, jablečná a citronová kyselina, sacharosa, glukosa, fruktosa, sorbitol. V případě podezření, že mohou být přidána do výrobku jablka, tak se jako doplňující ukazatel na prokázání přídavku jablek stanoví obsah floridzinu. Změřené hodnoty jsou pak porovnány s tabelovanými (referenčními průměrnými) hodnotami pro 100% ovoce nebo zeleninu a ze zjištěných poměrů je vypočítán ovocný (zeleninový) podíl.

Aktualizováno: 17.1.2018 14:37, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi