Oblast |
Hodnocení kvality výrobků |
Zkoušené |
Jednodruhové výrobky z ovoce nebo zeleniny, zejména šťávy, nektary, nápoje, džemy, protlaky a obdobné výrobky s obsahem ovoce nebo zeleniny. |
Stanovované |
Výpočet ovocného (zeleninového) podílu pomocí refraktometrické sušiny, titrační kyselosti, formolového čísla, popelu, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, jablečné a citronové kyseliny, sacharosy, glukosy, fruktosy, sorbitolu, floridzinu. |
Pro výpočet obsahu ovocného nebo zeleninového podílu je nutné stanovit vybrané analytické ukazatele, které charakterizují použitou surovinu (ovoce nebo zelenina) a jsou co nejméně ovlivněny technologií a ostatními přítomnými složkami.
Mezi tyto analytické ukazatele patří: refraktometrická sušina, titrační kyselost, formolové číslo, popel, fosfor, draslík, hořčík, vápník, jablečná a citronová kyselina, sacharosa, glukosa, fruktosa, sorbitol. V případě podezření, že mohou být přidána do výrobku jablka, tak se jako doplňující ukazatel na prokázání přídavku jablek stanoví obsah floridzinu. Změřené hodnoty jsou pak porovnány s tabelovanými (referenčními průměrnými) hodnotami pro 100% ovoce nebo zeleninu a ze zjištěných poměrů je vypočítán ovocný (zeleninový) podíl.