
Nové trendy v úchově potravin
22. 02. 2022 09:00-17:00
/ Národní konference
= Sborník příspěvků s ISBN
- Vídeňská 1083, 142 20 Praha 4
n Ústav konzervace potravin
Vložné: 3 000 Kč bez DPH
r Student: 2 500 Kč bez DPH
Přihlášení
Přihlašujte se prosím v elektronickém systému.
Program
Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin
Konference Food technology, food quality navazuje na tradici Konzervárensko-potravinářských dnů, na jejichž odborném zajištění se Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha pravidelně podílel. Původní obsah věnovaný zejména problematice úchovy potravin jsme obohatili i o témata kvality potravin v širším kontextu. Vývoj nových technologií a produktů je pro potravinářský průmysl otázkou konkurenceschopnosti a role výzkumných týmů je v této oblasti nezanedbatelná. Proto je konference určena nejen vědeckým pracovníkům, ale i pracovníkům potravinářského průmyslu, odborným zaměstnancům státní správy a dalším zájemcům o danou problematiku. Věříme, že společná konference vytvoří příležitost nejen pro rozšíření povědomí o aktuálních tématech potravinářského výzkumu, ale pomůže i posílit spolupráci mezi výzkumnou a aplikační sférou.
Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.
09:00 – 9:30 Registrace, káva a drobné občerstvení
Úvodní blok
9:30 – 9:40 Úvodní slovo,
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., VŠCHT Praha
9:40 – 9:50 Strategie bezpečnosti potravin a výživy,
Ing. Jitka Götzová, Ministerstvo zemědělství ČR
9:50 – 10:00 Nové strategie Evropské unie,
Ing. Miroslav Koberna, CSc., Potravinářská komora ČR
Dopolední blok: Technologie potravin
10:00 – 10:20 Nové trendy v technologii potravin,
doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., Ing. Štěpán Janoud, VŠCHT Praha
10:20 – 10:40 Moderné trendy odstraňovania nežiadúcich látok z potravín,
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc., STU Bratislava
10:40 – 11:10 - Přestávka na kávu a občerstvení
11:10 – 11:30 Gastroodpady – nadměrné plýtvání potravinami,
Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., SUEZ CZ, a.s.
11:30 – 11:50 Vybrané parametry kvality jablek sušených na vzduchu předem ošetřených vysokým tlakem, ultrazvukem a pulzním elektrickým polem – srovnávací studie,
za kolektiv autorů prezentuje Ing. Milan Houška, CSc., VÚPP
11:50 – 12:00 Diskuze k bloku
12:00 – 13:00 Oběd
Odpolední blok I: Balení potravin
13:00 – 13:20 Personalizované obaly a jejich design,
Martin Bělík, DataLine Technology
13:20 – 13:40 Jaké obaly plní funkci ochranné bariéry před pronikáním skladištních škůdců do potravin?,
Ing. Radek Aulický, Ph.D. a Ing. Václav Stejskal, Ph.D., VÚRV
13:40 – 14:00 Reklama a potraviny,
Mgr. et Mgr. Bc. Jiří Hadaš, MBA, RRTV
14:00 – 14:20 Funkční vlastnosti obalů,
Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., VŠCHT Praha
14:20 – 14:30 Diskuze k bloku
14:30 – 15:00 Přestávka na kávu a občerstvení
Odpolední blok II: Alternativní zdroje výživy
15:00 – 15:20 Maso ze zkumavky,
doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., VETUNI
15:20 – 15:40 Alternativy mléka, budoucnost nebo problém?,
doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc., VŠCHT Praha
15:40 – 16:00 Uhlíková stopa potravin v kontextu jejich výživové hodnoty,
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., VŠCHT Praha
16:00 – 16:20 Pohled potravinářského průmyslu na udržitelnost,
Ing. Marie Valentová, Ing. Markéta Veverková, Nestlé Česko s.r.o.
16:20 – 16:30 Diskuze k bloku
16:30 – 19:00
Mini banket
Během přestávek mezi jednotlivými bloky budou prezentovány posterové příspěvky.
V případě nemožnosti konání akce z důvodu aktuální situace související s šířením nemoci Covid-19 a příslušných opatřeních bude akce přesunuta na vhodnější termín, případně se uskuteční v on-line prostředí. V případě konání akce on-line bude účastníkům vrácena část konferenčního poplatku.
Aktivní účast
Máte zájem na konferenci prezentovat Vaši práci? Podívejte se na informace o aktivní účasti.
Pro firmy
Chcete se stát partnerem konference? Podívejte se na informace pro firmy.
Vědecký a organizační výbor
Předsedou vědeckého výboru je prof. Ing. František Kvasnička, CSc. z VŠCHT Praha. Členové vědeckého výboru budou posuzovat zaslané příspěvky.
Kudy k nám
Konference se koná v budově Ústavu molekulární genetiky AV ČR, Vídeňská 1083, Praha 4.
Parkování je možné v areálu Ústavu molekulární genetiky AV ČR , při vjezdu je nutné nahlásit na vrátnici účel vjezdu nebo vstupu, tedy účast na konferenci Food technology, food quality.
GPS souřadnice
Loc: 50.017854, 14.466685 (vjezd do areálu)
Loc: 50.014703, 14.465250 (budova ústavu)
Metro a autobus
Metrem do stanice „Kačerov“ (linka C), dále autobusem č. 138 ve směru „Ústavy Akademie věd“ na konečnou stanici.
Metrem do stanice „Budějovická“, dále autobusem č. 193 ve směru „Šeberák“ na zastávku „Zelené domky“, pak 150 m pěšky zpět, odbočit vlevo a dalších 100 m k vrátnici areálu.
Kontakt
V případě dotazů, prosím, kontaktujte:
Ing. Magdaléna Hrubá
e +420 220 44 5103