|
Kontakty |
místnost: |
|
telefon: |
+420 220 44 3198 |
e-mail: |
Vzdělání a zkušenosti:
2008–2012 | Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci |
2012-2016 | Bakalářské studium na VŠCHT Praha
Obor: Technologie potravin |
2016-2018 | Inženýrské studium na VŠCHT Praha Obor: Technologie potravin |
2018-2023 | Doktorské studium na VŠCHT Praha Obor: Chemie a technologie potravin |
2018-2023 | Vědecký pracovník na VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin |
2023 do současnosti | Odborný asistent na VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin |
Pedagogické aktivity:
Bakalářský studijní program | |
B324001 | Principy úchovy a balení potravin |
B321002 | Potravinářské technologie a biotechnologie |
B324001 | Principy úchovy a balení potravin |
B321001 | Technologie potravin |
Magisterský studijní program | |
M352006 | Laboratoř oboru |
M352007 | Technologický projekt |
M324009 | Průmyslová chemie |
M324010 | Technologie zpracování ovoce a zeleniny I |
Vedení a konzultace diplomových prací | |
Erasmus a samoplátci | |
AB321001 | Food Technology |
AB321002 | Food Technology and Biotechnology |
Celoživotní vzdělávání | |
CZV324006 | Provozní a praktické laboratoře hodnocení potravin |
CZV324005 | Vybrané technologie potravin rostlinného původu |
CZV324003 | Vybrané technologie potravin živočišného původu |
CZV352003 | Laboratoř pro střední školy - 14 dní |
Oblasti výzkumu:
Vývoj hybridních masných výrobků a alternativ k masným výrokům. |
Vliv technologického zpracování na zdravotní nezávadnost potravin. |
Vliv netermálních ošetření (PEF, US) na kvalitativní parametry potravin. |
Využití bakteriofágu jako bio ochrany hlíz brambor. |
Vliv předporážkových operací na welfare zvířat a kvalitu masa. |
Významné projekty:
Vývoj hybridních masných výrobků JIGA 2024 VŠCHT Praha (7. 2. 2024 až 31. 12. 2024). |
|
Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím QK1910028 MZe ČR (2019 – 2022) | |
Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin QJ1510274 MZe ČR (2015 – 2018) | |
Interní školní granty (3 x IGA) a spoluřešitel na juniorském grantu VŠCHT (JIGA). | |
2024 do současnosti Člen Klubu pedagogů VŠCHT Praha |
Nejvýznamnější publikace:
Beňo, F., Hruška, F., Tichá, B., Krátká, G., Harkavchenko, D., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Hybrid pork sausages with pea protein isolate, chickpea, and red lentil as meat substitutes: physicochemical parameters, nutritional value, texture, and shelf life. LWT – Food Science and Technology (accepted).
Bhujel, K.N., Asare, O.E., Podskalská, T., Pokhrel, K., Beňo F., Kružík, V., Rajchl, A., Čížková, H.: Comparison of three different methods for the determination of sulphur dioxide in fruit and vegetable products. Czech Journal of Food Sciences 2025, 43(1):1-7. (IF 1,300; Q4; 2022)
Tobolka, A., Škorpilová, T., Beňo, F., Podskalská, T., Rajchl, A.: Effect of Various Carbohydrates in Aqueous Solutions on Color Stability and Degradation Kinetics of Selected Anthocyanins During Storage. Foods 2024, 13(22):3628. (IF 4,7; Q1; 2023)
Podskalská, T., Bhujel, N.K., Hraničková, M., Beňo, F., Tobolka, A., Čížková, H.: Compositional Characteristics of Currant Juices Prepared by Different Processes and Other Selected Currant Products. Applied Sciences 2024, 14(14):6029. (IF 2,5; Q3; 2023)
Beňo, F., Velková, A., Hruška, F., Ševčík, R.: Use of Lactoperoxidase Inhibitory Effects to Extend the Shelf Life of Meat and Meat Products. Microorganisms 2024, 12(5):1010. (IF 4,5; Q2; 2022)
Beňo, F., Škorpilová, T., Pohůnek, V., Podskalská, T., Mrlík, M., Tobolková, A., Ševčík, R.: Effect of pulsed electric field treatment on beef cuts properties: Tenderness, colour, drip loss, pH, electrical conductivity, water activity, cooking losses, drying. Innovative Food Science and Emerging Technologies 2023, 89:103482. (IF 6,600; Q1; 2022)
Beňo, F., Kostlán, J., Pivoňka, J., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Water activity of Czech dry-cured meat products: Influence of sampling point and sample preparation. Czech Journal of Food Sciences 2023, 41(5):340-347. (IF 1,300; Q4; 2022)
Bauer, J., Richtr, P., Beňo, F., Tobolka, A., Ševčík, R. Modelling desorption isotherm for durable meat products. Heliyon 2022, 8(10): e10851. (IF 3,776; Q2; 2021)
Adamcová-Suchopárová, M., Janoud, Š., Rýdlová, L., Beňo, F., Pohůnek, V., Ševčík, R. Effect of acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit extract on the quality of soft salami. Journal of Food and Nutrition Research 2022, 61(4):368-379. (IF 1,138; Q4; 2021)
Beňo, F., Horsáková, I., Kmoch, M., Petrzik, K., Krátká, G., Ševčík, R. Bacteriophages as a Strategy to Protect Potato Tubers against Dickeya dianthicola and Pectobacterium carotovorum Soft Rot. Microorganisms 2022, 10(12):2369. (IF 4,926; Q2; 2021)
Beňo, F., Škorpilová, T., Pohůnek, V., Bauer, J., Ševčík, R.: Comparison of the Automatic and Manual Broiler Pre-Slaughter Chain Based on Trailer Microclimate during Transportation and Its Effect on m. pectoralis major. Animals (Basel) 2021, 11(10):2946. (IF 3,231; Q1; 2021)
Beňo, F., Pohůnek, V., Hruška, F., Ševčík, R.: Hodnocení termoinaktivačního účinku při výrobě masných výrobků. Maso, 2025, č. 2, 7 – 12.
Beňo, F., Vojtíšek, S., Hruška, F., Ševčík, R.: Porovnání vlivu ošetření ultrazvukem a enzymy při zrání hovězího masa. Maso, 2024, č. 3, 21 – 26.
Beňo, F., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Optimalizace fritování a testování kvality fritovacího oleje pomocí konduktometru testo 270. Výživa a potraviny, 2024, č. 1., 17-20.
Beňo, F., Velková, A., Ševčík, R.: Laktoperoxidáza a její využití při výrobě masných výrobků. Maso, 2023, č. 7, 43-47.
Beňo, F., Kuncová, G., Horsáková, I., Ševčík, R., Tobolková, A. Využití pulzního elektrického pole v masné technologii. Maso, 2022, č. 2, 22-26.
Beňo, F., Trnka, J., Bauer, J., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Vliv nízkovoltážní elektrostimulace na suché a mokré zrání hovězího masa. Maso, 2021, č. 1, 49-53.
Beňo, F., Bauer, J., Pohůnek, V., Šviráková, E., Vlková, E., Ševčík, R.: Hodnocení kvality masových konzerv a polokonzerv. Maso, 2020, č. 4, 12-16.
Beňo, F., Moravcová, Z., Pohůnek, V., Rajchl, A., Ševčík, R.: Porovnání metod pro detekci vad masa při jatečném opracování prasat. Maso, 2019, č. 2, 36-40.
Certifikovaná metodika:
Vacek, J., Kmoch, M., Petrzik, K, Ševčík, R., Beňo, F., Klička, V.: Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím – Možnosti využití fágů v ochraně proti pektinolytickým bakteriím, 2022, ISBN 978-80-86940-98-4.
Kapitoly v monografiích, monografie:
Ševčík, R., Beňo, F., Pohůnek, V., Pivoňka, J.: Výpočet a stanovení obsahu masa v masných výrobcích. ČSZV, Praha 2022, ISBN 978-80-11-02445-1.
Ověřené technologie:
Ševčík, R., Beňo, F., Vacek, J., Petrzik, K., Klička, V.: Technologie ošetření fágy při praní konzumních hlíz, 2022.
Ševčík, R., Beňo, F., Čížková, H., Kružík, V., Škorpilová, T., Janoud, Š., Rajchl, A.: Vývoj a optimalizace postupů výroby ovocných pomazánek bez alergenní suroviny, 2021.
Ševčík, R., Beňo, F., Bauer, J., Kuncová, G., Janoud, Š., Horsáková I., Rajchl, A.: Vývoj pasterovaných zeleninových a luštěninových pomazánek, 2021.
Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Beňo, F., Bauer, J., Janoud, Š., Škorpilová, T., Suchopárová, M.: Optimalizace a inovace v procesech porcování a balení drůbežího masa, 2021.
Ševčík, R., Beňo, F., Horsáková, I., Bauer, J., Kuncová, G., Rajchl, A.: Vývoj tepelně opracovaných výrobků ze zeleniny, 2021.
Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Beňo, F., Bauer, J., Horsáková, I., Suchopárová, M.: Optimalizace bourání vepřového masa a vývoj a inovace výroby masných polotovarů, 2020.
Ševčík, R., Rajchl, A., Beňo, F., Bauer, J., Škorpilová, T., Václavíková, E.: Vývoj a inovace ve výrobě celosvalových masných výrobků, 2021.
Ševčík, R., Beňo, F., Horsáková, I., Bauer, J., Rajchl, A., Urbančíková, Z.: Optimalizace postupů výroby termicky modifikovaných škrobů a maltodextrinů, 2021.
Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Beňo, F., Bauer, J., Škorpilová, T.: Inovace technologie výroby tepelně opracovaných masných výrobků pasterizovaných v obalu, 2021.
Ševčík, R., Škorpilová, T., Pohůnek, V., Rajchl, A., Bauer, J., Beňo, F., Kružík, V.: Technologická a procesní inovace výroby šunek ve společnosti Beskydské uzeniny, a. s., 2020.
Ševčík, R., Pohůnek, V., Beňo, F., Bauer, J., Rajchl, A.: Vývoj nových receptur a hodnocení kvality mlýnských produktů, 2020.
Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Urbančíková, Z., Beňo, F., Bauer, J.: Optimalizace a vývoj nových výrobků a postupů při výrobě sterilované zeleniny v nálevu, 2020.
Pivoňka, J., Hrubá, M., Ševčík, R., Petrašovský, D., Vápenka, L., Rajchl, A., Pohůnek, V., Kružík, V., Škorpilová, T., Urbančíková, Z., Beňo, F.: Inovace v procesu zpracování, chlazení, balení a sledovatelnosti drůbeže, 2020.
Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Rýdlová, L., Urbančíková, Z., Beňo, F., Adamcová, M., Rohlík, B., Škorpilová, T., Kvasnička, F.: Zlepšení kvality a bezpečnosti produkovaného hovězího masa, 2018.
Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Urbančíková, Z., Kvasnička, F. Beňo, F.: Inovace ve výrobě průmyslových krmiv pro hospodářská zvířata, 2019.
Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Urbančíková, Z., Rohlík, B., Beňo, F., Škorpilová, T., Suchopárová, M.: Vývoj a optimalizace výroby trvanlivých masných výrobků, 2019.
Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Pivoňka, J., Urbančíková, Z., Kvasnička, F., Beňo, F.: Vývoj v procesu příjmu živé drůbeže s vlivem na kvalitu masa, 2016.