Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → Lidé → Zaměstnanci ústavu → Ing. Filip Beňo Ph.D.

Ing. Filip Beňo Ph.D.

  ◳ Beno (jpg) → (šířka 215px)

Kontakty 

místnost:

B259

telefon:

+420 220 44 3198                                                                                

e-mail:

filip.beno@vscht.cz 

Vzdělání a zkušenosti:

 2008–2012 Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci
 2012-2016 Bakalářské studium na VŠCHT Praha

Obor: Technologie potravin

 2016-2018 Inženýrské studium na VŠCHT Praha
Obor: Technologie potravin
2018-2023 Doktorské studium na VŠCHT Praha
Obor: Chemie a technologie potravin
2018-2023 Vědecký pracovník na VŠCHT Praha
Ústav konzervace potravin
 2023 do současnosti Odborný asistent na VŠCHT Praha
Ústav konzervace potravin

 

Pedagogické aktivity:

  Bakalářský studijní program
B324001 Principy úchovy a balení potravin
B321002 Potravinářské technologie a biotechnologie
B324001 Principy úchovy a balení potravin
B321001 Technologie potravin
   
  Magisterský studijní program
M352006   Laboratoř oboru
M352007   Technologický projekt
M324009   Průmyslová chemie
M324010  Technologie zpracování ovoce a zeleniny I
Vedení a konzultace diplomových prací
  Erasmus a samoplátci
AB321001 Food Technology
AB321002 Food Technology and Biotechnology
  Celoživotní vzdělávání
CZV324006 Provozní a praktické laboratoře hodnocení potravin
CZV324005 Vybrané technologie potravin rostlinného původu
CZV324003 Vybrané technologie potravin živočišného původu
CZV352003 Laboratoř pro střední školy - 14 dní

 

Oblasti výzkumu:

 Vývoj hybridních masných výrobků a alternativ k masným výrokům.
 Vliv technologického zpracování na zdravotní nezávadnost potravin.
 Vliv netermálních ošetření (PEF, US) na kvalitativní parametry potravin.
 Využití bakteriofágu jako bio ochrany hlíz brambor.

Vliv předporážkových operací na welfare zvířat a kvalitu masa.

 

Významné projekty:

Vývoj hybridních masných výrobků JIGA 2024 VŠCHT Praha (7. 2. 2024 až 31. 12. 2024).

Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím QK1910028 MZe ČR (2019 – 2022)
Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin QJ1510274 MZe ČR (2015 – 2018)
Interní školní granty (3 x IGA) a spoluřešitel na juniorském grantu VŠCHT (JIGA).
2024 do současnosti      Člen Klubu pedagogů VŠCHT Praha

 

Nejvýznamnější publikace:

Beňo, F., Hruška, F., Tichá, B., Krátká, G., Harkavchenko, D., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Hybrid pork sausages with pea protein isolate, chickpea, and red lentil as meat substitutes: physicochemical parameters, nutritional value, texture, and shelf life. LWT – Food Science and Technology (accepted).

Bhujel, K.N., Asare, O.E., Podskalská, T., Pokhrel, K., Beňo F., Kružík, V., Rajchl, A., Čížková, H.: Comparison of three different methods for the determination of sulphur dioxide in fruit and vegetable products. Czech Journal of Food Sciences 2025, 43(1):1-7. (IF 1,300; Q4; 2022)

Tobolka, A., Škorpilová, T., Beňo, F., Podskalská, T., Rajchl, A.: Effect of Various Carbohydrates in Aqueous Solutions on Color Stability and Degradation Kinetics of Selected Anthocyanins During Storage. Foods 2024, 13(22):3628. (IF 4,7; Q1; 2023)

Podskalská, T., Bhujel, N.K., Hraničková, M., Beňo, F., Tobolka, A., Čížková, H.: Compositional Characteristics of Currant Juices Prepared by Different Processes and Other Selected Currant Products. Applied Sciences 2024, 14(14):6029. (IF 2,5; Q3; 2023)

Beňo, F., Velková, A., Hruška, F., Ševčík, R.: Use of Lactoperoxidase Inhibitory Effects to Extend the Shelf Life of Meat and Meat Products. Microorganisms 2024, 12(5):1010. (IF 4,5; Q2; 2022)

Beňo, F., Škorpilová, T., Pohůnek, V., Podskalská, T., Mrlík, M., Tobolková, A., Ševčík, R.: Effect of pulsed electric field treatment on beef cuts properties: Tenderness, colour, drip loss, pH, electrical conductivity, water activity, cooking losses, drying. Innovative Food Science and Emerging Technologies 2023, 89:103482. (IF 6,600; Q1; 2022)

Beňo, F., Kostlán, J., Pivoňka, J., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Water activity of Czech dry-cured meat products: Influence of sampling point and sample preparation. Czech Journal of Food Sciences 2023, 41(5):340-347. (IF 1,300; Q4; 2022)

Bauer, J., Richtr, P., Beňo, F., Tobolka, A., Ševčík, R. Modelling desorption isotherm for durable meat products. Heliyon 2022, 8(10): e10851. (IF 3,776; Q2; 2021)

Adamcová-Suchopárová, M., Janoud, Š., Rýdlová, L., Beňo, F., Pohůnek, V., Ševčík, R. Effect of acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit extract on the quality of soft salami. Journal of Food and Nutrition Research 2022, 61(4):368-379. (IF 1,138; Q4; 2021)

Beňo, F., Horsáková, I., Kmoch, M., Petrzik, K., Krátká, G., Ševčík, R. Bacteriophages as a Strategy to Protect Potato Tubers against Dickeya dianthicola and Pectobacterium carotovorum Soft Rot. Microorganisms 2022, 10(12):2369. (IF 4,926; Q2; 2021)

Beňo, F., Škorpilová, T., Pohůnek, V., Bauer, J., Ševčík, R.: Comparison of the Automatic and Manual Broiler Pre-Slaughter Chain Based on Trailer Microclimate during Transportation and Its Effect on m. pectoralis major. Animals (Basel) 2021, 11(10):2946. (IF 3,231; Q1; 2021)

Beňo, F., Pohůnek, V., Hruška, F., Ševčík, R.: Hodnocení termoinaktivačního účinku při výrobě masných výrobků. Maso, 2025, č. 2, 7 – 12.

Beňo, F., Vojtíšek, S., Hruška, F., Ševčík, R.: Porovnání vlivu ošetření ultrazvukem a enzymy při zrání hovězího masa. Maso, 2024, č. 3, 21 – 26.

Beňo, F., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Optimalizace fritování a testování kvality fritovacího oleje pomocí konduktometru testo 270. Výživa a potraviny, 2024, č. 1., 17-20.

Beňo, F., Velková, A., Ševčík, R.: Laktoperoxidáza a její využití při výrobě masných výrobků. Maso, 2023, č. 7, 43-47.

Beňo, F., Kuncová, G., Horsáková, I., Ševčík, R., Tobolková, A. Využití pulzního elektrického pole v masné technologii. Maso, 2022, č. 2, 22-26.

Beňo, F., Trnka, J., Bauer, J., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Vliv nízkovoltážní elektrostimulace na suché a mokré zrání hovězího masa. Maso, 2021, č. 1, 49-53.

Beňo, F., Bauer, J., Pohůnek, V., Šviráková, E., Vlková, E., Ševčík, R.: Hodnocení kvality masových konzerv a polokonzerv. Maso, 2020, č. 4, 12-16.

Beňo, F., Moravcová, Z., Pohůnek, V., Rajchl, A., Ševčík, R.: Porovnání metod pro detekci vad masa při jatečném opracování prasat. Maso, 2019, č. 2, 36-40.

Certifikovaná metodika:
Vacek, J., Kmoch, M., Petrzik, K, Ševčík, R., Beňo, F., Klička, V.: Biologická ochrana brambor proti vybraným patogenním bakteriím – Možnosti využití fágů v ochraně proti pektinolytickým bakteriím, 2022, ISBN 978-80-86940-98-4.

Kapitoly v monografiích, monografie:
Ševčík, R., Beňo, F., Pohůnek, V., Pivoňka, J.: Výpočet a stanovení obsahu masa v masných výrobcích. ČSZV, Praha 2022, ISBN 978-80-11-02445-1.

Ověřené technologie:

Ševčík, R., Beňo, F., Vacek, J., Petrzik, K., Klička, V.: Technologie ošetření fágy při praní konzumních hlíz, 2022.

Ševčík, R., Beňo, F., Čížková, H., Kružík, V., Škorpilová, T., Janoud, Š., Rajchl, A.: Vývoj a optimalizace postupů výroby ovocných pomazánek bez alergenní suroviny, 2021.

Ševčík, R., Beňo, F., Bauer, J., Kuncová, G., Janoud, Š., Horsáková I., Rajchl, A.: Vývoj pasterovaných zeleninových a luštěninových pomazánek, 2021.

Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Beňo, F., Bauer, J., Janoud, Š., Škorpilová, T., Suchopárová, M.: Optimalizace a inovace v procesech porcování a balení drůbežího masa, 2021.

Ševčík, R., Beňo, F., Horsáková, I., Bauer, J., Kuncová, G., Rajchl, A.: Vývoj tepelně opracovaných výrobků ze zeleniny, 2021.

Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Beňo, F., Bauer, J., Horsáková, I., Suchopárová, M.: Optimalizace bourání vepřového masa a vývoj a inovace výroby masných polotovarů, 2020.

Ševčík, R., Rajchl, A., Beňo, F., Bauer, J., Škorpilová, T., Václavíková, E.: Vývoj a inovace ve výrobě celosvalových masných výrobků, 2021.

Ševčík, R., Beňo, F., Horsáková, I., Bauer, J., Rajchl, A., Urbančíková, Z.: Optimalizace postupů výroby termicky modifikovaných škrobů a maltodextrinů, 2021.

Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Beňo, F., Bauer, J., Škorpilová, T.: Inovace technologie výroby tepelně opracovaných masných výrobků pasterizovaných v obalu, 2021.

Ševčík, R., Škorpilová, T., Pohůnek, V., Rajchl, A., Bauer, J., Beňo, F., Kružík, V.: Technologická a procesní inovace výroby šunek ve společnosti Beskydské uzeniny, a. s., 2020.

Ševčík, R., Pohůnek, V., Beňo, F., Bauer, J., Rajchl, A.: Vývoj nových receptur a hodnocení kvality mlýnských produktů, 2020.

Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Urbančíková, Z., Beňo, F., Bauer, J.: Optimalizace a vývoj nových výrobků a postupů při výrobě sterilované zeleniny v nálevu, 2020.

Pivoňka, J., Hrubá, M., Ševčík, R., Petrašovský, D., Vápenka, L., Rajchl, A., Pohůnek, V., Kružík, V., Škorpilová, T., Urbančíková, Z., Beňo, F.: Inovace v procesu zpracování, chlazení, balení a sledovatelnosti drůbeže, 2020.

Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Rýdlová, L., Urbančíková, Z., Beňo, F., Adamcová, M., Rohlík, B., Škorpilová, T., Kvasnička, F.: Zlepšení kvality a bezpečnosti produkovaného hovězího masa, 2018.

Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Urbančíková, Z., Kvasnička, F. Beňo, F.: Inovace ve výrobě průmyslových krmiv pro hospodářská zvířata, 2019.

Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Urbančíková, Z., Rohlík, B., Beňo, F., Škorpilová, T., Suchopárová, M.: Vývoj a optimalizace výroby trvanlivých masných výrobků, 2019.

Ševčík, R., Pohůnek, V., Rajchl, A., Pivoňka, J., Urbančíková, Z., Kvasnička, F., Beňo, F.: Vývoj v procesu příjmu živé drůbeže s vlivem na kvalitu masa, 2016.

Aktualizováno: 18.8.2025 15:53, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit mobilní verzi