Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → Lidé → Zaměstnanci ústavu → Ing. Iveta Horsáková, Ph.D.
iduzel: 8241
idvazba: 9405
šablona: stranka
čas: 19.6.2024 23:17:16
verze: 5420
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 8241
idvazba: 9405
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'ukp.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/lide/zamestnanci/horsakova'
iduzel: 8241
path: 8548/6996/6998/7011/7252/7101/8241
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Ing. Iveta Horsáková, Ph.D.

originál

 

Kontakty 

místnost:

B270

telefon:

+420 220 44 3004                                                                                    

e-mail:

iveta.horsakova@vscht.cz

Vzdělání a zkušenosti:

1993 – 1997

Střední průmyslová škola mlékárenské Kroměříž

1997 – 2002

Magisterské studium na VŠCHT Praha

Obor: Konzervace potravin a technologie masa

2002 – 2007

Doktorské studium na VŠCHT Praha

Obor: Technologie potravin

2005 do současnosti

Odborný asistent na VŠCHT Praha

Ústav konzervace potravin a technologie masa

Ústav konzervace potravin

 

Pedagogické aktivity:

  Bakalářský studijní program
N963014 Vedení bakalářských prací
   
  Magisterský studijní program
M324003

Využití a likvidace odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu

M324007 Provozní analýza potravin
M322009 Probiotika a funkční potraviny II
M324011 Technologie zpracování ovoce a zeleniny II
M352002 Odborný projekt programu technologie potravin I
M352011 Odborný projekt programu technologie potravin II
M352003 Předdiplomní laboratoř programu technologie potravin
N963008 Vedení diplomových prací
   
  Doktorský studijní program
Konzultace doktorských disertačních prací 

 

Oblasti výzkumu:

Optimalizace výroby fermentovaných potravin.
Využití bakteriofágu při ošetření brambor.

Ošetření potravin moderními netermálními technikami – pulzní elektrické pole.

Mikrobiální stabilita nealkoholických nápojů.

Mikrobiální stabilita kyselých potravin.

 

Další činnosti:

2019 do současnosti

 člen Československé společnosti mikrobiologické

 

Nejvýznamnější publikace:

Beňo F., Horsáková I., Kmoch M., Petrzik K., Krátká G., Ševčík R.: Bacteriophages as a strategy to protect potato tubers against Dickeya dianthicola and Pectobacterium carotovorum soft rot. Microorganisms, 10, 2369, ISBN 2076-2607, (2022).

Kuncová G., Horsáková I., Rýdlová L.: Ošetření potravin pomocí pulzního elektrického pole, Výživa a potraviny, 77 (1), 7-10, (2022).

Beňo, F., Kuncová, G., Horsáková, I., Ševčík, R., Tobolková A.: Využití pulzního elektrického pole v masné technologii, Maso, 33 (2), 22-26, (2022).

Kuncová G., Horsáková I., Rýdlová L.: Ošetření potravin pomocí pulzního elektrického pole, Výživa a potraviny, 1, 7-10, (2022).

Beňo, F., Kuncová, G., Horsáková, I., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Využití radiofrekvenčního ohřevu při ošetření sušených potravin, Sborník příspěvků - 2. ročník konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin, 61-68, 22. 2. 2022, ISBN978-80-7592-125-3.

Horsáková, I., Beňo, F., Kuncová, G., Ševčík, R.: Využití bakteriofágu při inhibici kazící mikroflóry brambor, Sborník příspěvků - 2. ročník konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin, 145-151, 22. 2. 2022, ISBN 978-80-7592-125-3.

Kuncová, G., Horsáková, I., Reitmeier, J.: Možnosti aplikace pulsního elektrického pole k inhibici a stimulaci vybraných mikroorganismů, Sborník příspěvků - 2. ročník konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin,  126-134, 22. 2. 2022, ISBN978-80-7592-125-3.

Horsáková I., Horsák J., Rajchl A.: Mikrobiální kontaminace zeleninových a ovocných salátů, Výživa a potraviny, 5, 126-130, (2020).

Šístková I., Horsáková I., Čeřovský M., Čížková H.: Efficacy of chemical agents and power ultrasound on biofilms formed by Asaia spp. – spoilage bacteria in beverage industries. Czech Journal of Food Sciences, 37 (4), 221 – 225, (2019).

Horsáková I., Pohůnek V, Rajchl A., Ševčík R.: Bakteriofágy a jejich aplikace při výrobě potravin. Výživa a potraviny, 6, 145-147, (2019).

Šístková I., Horsáková I., Hanková M., Čížková H.: Asaia spp., acetic acid bacteria causing the spoilage of non-alcoholic beverages. Kvasný průmysl 65(1), 1 - 5 (2019).

Horsáková I.: Kvašená zelenina, Výživa a potraviny, 3, 64-67, (2018)

Horsáková I.: Biofilmy v potravinářství. Výživa a potraviny, 5, 114−117, (2017).

Šístková I., Horsáková I., Čížková H.: Smyslové vady nealkoholických nápojů, Výživa a potraviny 2/2015, 36-39.

Sedláčková, P.; Čeřovský, M.; Horsáková, I.; Voldřich, M.: Cell surface characteristic of Asaia bogorensis – spoilage microorganism of bottled water. Czech J. Food Sci, 29 (2011), 457-461, ISSN 1212-1800

Čížková H., Voldřich M., Rajchl A., Horsáková I.: Kvalita a autenticita medu, Výživa a potraviny, 1/2010, 19-23

Horsáková I., Voldřich M., Čeřovský M., ŠicnerováP., Ulbrich P.: Asaia sp. as a bacterium decaying the packaged stiil fruit beverages, Czech J. Food Sci., Special Issue, Prague 2009.

Voldřich M., Horsáková I., Čeřovský M.: Factors affecting the softening of pickled cucumbers, Czech J. Food Sci., Special Issue, Prague 2009.

Fabíková I. (Horsáková), Voldřich M., Ševčík R., Hönigová P., Čeřovský M.: Guaiacol formation in apple juice effect of selected additives on Alicyclobacillus growth, Czech J. Food Sci, 22 (2004), Special Issue, 246-249, ISSN 1212-1800

Technická a realizační činnost:

Ševčík R., Voldřich M., Pivoňka J., Urbančíková Z., Pohůnek V., Horsáková I., Rajchl A., Kvasnička F., Dobiáš J., Votavová L., Kovařík F., Čížková H., Václavíková E., Duchová I.: “ Inovace ve výrobě chlazených paštik“ Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností Slovácká Fruta, a.s. (2011 - 2013). Výsledkem projektu byla instalace nové technologie umožňující optimalizaci výroby chlazených paštik. Nové technologie umožnily vývoj nových výrobků s efektivním využitím všech složek surovin. U nových výrobků došlo ke zlepšení podílu nutričně a senzoricky významných látek ve finálním produktu. Celý výrobní proces se výrazně zkrátil, především došlo ke zkrácení tepelného namáhání suroviny a finálních produktů. Zavedení nové technologie bylo klíčové pro vývoj receptur paštik a obdobných masných výrobků s lepšími nutričními a senzorickými vlastnostmi pro spotřebitele. Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 11/012/11320/672/000385 Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení inovovaných výrobků na trh.

Ševčík R., Voldřich M., Horsáková I., Pivoňka J., Urbančíková Z., Pohůnek V. Hanušová K., Rajchl, A., Votavová L.: “Optimalizace výroby tepelně opracovaných masných výrobků“. Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností Masokombinát Plzeň s.r.o. (2011 - 2012). Výsledkem projektu byla instalace nové technologie umožňující optimalizaci výroby tepelně opracovaných masných výrobků. Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 11/012/11320/232/000506 Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení inovovaných výrobků na trh.

Ševčík R., Voldřich M., Pivoňka J., Urbančíková Z., Pohůnek V., Horsáková I., Rajchl A., KvasničkaF., Dobiáš J., Hanušová K., Čížková H.: “Vývoj celosvalových masných výrobků se sníženým obsahem procesních a exogenních kontaminantů“. Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností Zřuď-masokombinát Písek CZ, a.s. (2011 - 2012). Výsledkem projektu byla instalace nové technologie umožňující optimalizaci výroby celosvalových masných výrobků. Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 11/012/11320/231/000410 Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení inovovaných výrobků na trh.

Ševčík R., Voldřich M., Horsáková I., Pivoňka J., Urbančíková Z., Rajchl A., Duchová I., Vaclavíková E., Pražáková Š.: „Spolupráce při vývoji a zavedení nové technologie zrání a balení fermentovaných masných výrobků“. Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností PEJSKAR & spol. spol. s r.o.. (2010-2012). Výsledkem projektu byla instalace nové inovované technologie umožňující optimalizaci výroby trvanlivých fermentovaných masných výrobků. Realizace projektu umožnila optimalizací celého výrobního procesu, především optimalizaci sušících parametrů (teplota, vlhkost a proudění vzduchu). Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 10/010/11320/452/002411. Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení výrobků na trh.

Ševčík R., Voldřich M., Pivoňka J., Urbančíková Z., Pohůnek V., Horsáková I., Rajchl A., Kvasnička F., Dobiáš J., Votavová L., Kovařík F., Čížková H., Václavíková E., Duchová I.: “ Inovace ve výrobě chlazených paštik“ Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností Slovácká Fruta, a.s. (2011 - 2013). Výsledkem projektu byla instalace nové technologie umožňující optimalizaci výroby chlazených paštik. Nové technologie umožnily vývoj nových výrobků s efektivním využitím všech složek surovin. U nových výrobků došlo ke zlepšení podílu nutričně a senzoricky významných látek ve finálním produktu. Celý výrobní proces se výrazně zkrátil, především došlo ke zkrácení tepelného namáhání suroviny a finálních produktů. Zavedení nové technologie bylo klíčové pro vývoj receptur paštik a obdobných masných výrobků s lepšími nutričními a senzorickými vlastnostmi pro spotřebitele. Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 11/012/11320/672/000385 Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení inovovaných výrobků na trh.

 

Patent: Marek M., Horsáková I., Vrba P., Marek A.: Způsob remediace a rekultivace kontaminovaných ploch pomocí mikroorganismů a mykorhizních hub, CZ Pat. č. 304147 (2013).

Patent: Marek M., Horsáková M., Krchov R., Pudil F., Marek a.: Způsob výroby přípravku na bázi biouhlu pro podporu růstu rostlin, CZ Pat. č. 305666, C 10 B47/02 (2016)

Aktualizováno: 17.3.2023 10:25, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi