|
Kontakty |
místnost: |
B270 |
telefon: |
+420 220 44 3004 |
e-mail: |
Vzdělání a zkušenosti:
1993 – 1997 |
Střední průmyslová škola mlékárenské Kroměříž |
1997 – 2002 |
Magisterské studium na VŠCHT Praha Obor: Konzervace potravin a technologie masa |
2002 – 2007 |
Doktorské studium na VŠCHT Praha Obor: Technologie potravin |
2005 do současnosti |
Odborný asistent na VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin a technologie masa Ústav konzervace potravin |
Pedagogické aktivity:
Bakalářský studijní program | |
N963014 | Vedení bakalářských prací |
Magisterský studijní program | |
M324003 |
Využití a likvidace odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu |
M324007 | Provozní analýza potravin |
M322009 | Probiotika a funkční potraviny II |
M324011 | Technologie zpracování ovoce a zeleniny II |
M352002 | Odborný projekt programu technologie potravin I |
M352011 | Odborný projekt programu technologie potravin II |
M352003 | Předdiplomní laboratoř programu technologie potravin |
N963008 | Vedení diplomových prací |
Doktorský studijní program | |
Konzultace doktorských disertačních prací |
Oblasti výzkumu:
Optimalizace výroby fermentovaných potravin. |
Využití bakteriofágu při ošetření brambor. |
Ošetření potravin moderními netermálními technikami – pulzní elektrické pole. |
Mikrobiální stabilita nealkoholických nápojů. |
Mikrobiální stabilita kyselých potravin. |
Další činnosti:
2019 do současnosti |
člen Československé společnosti mikrobiologické |
Nejvýznamnější publikace:
Beňo F., Horsáková I., Kmoch M., Petrzik K., Krátká G., Ševčík R.: Bacteriophages as a strategy to protect potato tubers against Dickeya dianthicola and Pectobacterium carotovorum soft rot. Microorganisms, 10, 2369, ISBN 2076-2607, (2022).
Kuncová G., Horsáková I., Rýdlová L.: Ošetření potravin pomocí pulzního elektrického pole, Výživa a potraviny, 77 (1), 7-10, (2022).
Beňo, F., Kuncová, G., Horsáková, I., Ševčík, R., Tobolková A.: Využití pulzního elektrického pole v masné technologii, Maso, 33 (2), 22-26, (2022).
Kuncová G., Horsáková I., Rýdlová L.: Ošetření potravin pomocí pulzního elektrického pole, Výživa a potraviny, 1, 7-10, (2022).
Beňo, F., Kuncová, G., Horsáková, I., Pohůnek, V., Ševčík, R.: Využití radiofrekvenčního ohřevu při ošetření sušených potravin, Sborník příspěvků - 2. ročník konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin, 61-68, 22. 2. 2022, ISBN978-80-7592-125-3.
Horsáková, I., Beňo, F., Kuncová, G., Ševčík, R.: Využití bakteriofágu při inhibici kazící mikroflóry brambor, Sborník příspěvků - 2. ročník konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin, 145-151, 22. 2. 2022, ISBN 978-80-7592-125-3.
Kuncová, G., Horsáková, I., Reitmeier, J.: Možnosti aplikace pulsního elektrického pole k inhibici a stimulaci vybraných mikroorganismů, Sborník příspěvků - 2. ročník konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin, 126-134, 22. 2. 2022, ISBN978-80-7592-125-3.
Horsáková I., Horsák J., Rajchl A.: Mikrobiální kontaminace zeleninových a ovocných salátů, Výživa a potraviny, 5, 126-130, (2020).
Šístková I., Horsáková I., Čeřovský M., Čížková H.: Efficacy of chemical agents and power ultrasound on biofilms formed by Asaia spp. – spoilage bacteria in beverage industries. Czech Journal of Food Sciences, 37 (4), 221 – 225, (2019).
Horsáková I., Pohůnek V, Rajchl A., Ševčík R.: Bakteriofágy a jejich aplikace při výrobě potravin. Výživa a potraviny, 6, 145-147, (2019).
Šístková I., Horsáková I., Hanková M., Čížková H.: Asaia spp., acetic acid bacteria causing the spoilage of non-alcoholic beverages. Kvasný průmysl 65(1), 1 - 5 (2019).
Horsáková I.: Kvašená zelenina, Výživa a potraviny, 3, 64-67, (2018)
Horsáková I.: Biofilmy v potravinářství. Výživa a potraviny, 5, 114−117, (2017).
Šístková I., Horsáková I., Čížková H.: Smyslové vady nealkoholických nápojů, Výživa a potraviny 2/2015, 36-39.
Sedláčková, P.; Čeřovský, M.; Horsáková, I.; Voldřich, M.: Cell surface characteristic of Asaia bogorensis – spoilage microorganism of bottled water. Czech J. Food Sci, 29 (2011), 457-461, ISSN 1212-1800
Čížková H., Voldřich M., Rajchl A., Horsáková I.: Kvalita a autenticita medu, Výživa a potraviny, 1/2010, 19-23
Horsáková I., Voldřich M., Čeřovský M., ŠicnerováP., Ulbrich P.: Asaia sp. as a bacterium decaying the packaged stiil fruit beverages, Czech J. Food Sci., Special Issue, Prague 2009.
Voldřich M., Horsáková I., Čeřovský M.: Factors affecting the softening of pickled cucumbers, Czech J. Food Sci., Special Issue, Prague 2009.
Fabíková I. (Horsáková), Voldřich M., Ševčík R., Hönigová P., Čeřovský M.: Guaiacol formation in apple juice effect of selected additives on Alicyclobacillus growth, Czech J. Food Sci, 22 (2004), Special Issue, 246-249, ISSN 1212-1800
Technická a realizační činnost:
Ševčík R., Voldřich M., Pivoňka J., Urbančíková Z., Pohůnek V., Horsáková I., Rajchl A., Kvasnička F., Dobiáš J., Votavová L., Kovařík F., Čížková H., Václavíková E., Duchová I.: “ Inovace ve výrobě chlazených paštik“ Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností Slovácká Fruta, a.s. (2011 - 2013). Výsledkem projektu byla instalace nové technologie umožňující optimalizaci výroby chlazených paštik. Nové technologie umožnily vývoj nových výrobků s efektivním využitím všech složek surovin. U nových výrobků došlo ke zlepšení podílu nutričně a senzoricky významných látek ve finálním produktu. Celý výrobní proces se výrazně zkrátil, především došlo ke zkrácení tepelného namáhání suroviny a finálních produktů. Zavedení nové technologie bylo klíčové pro vývoj receptur paštik a obdobných masných výrobků s lepšími nutričními a senzorickými vlastnostmi pro spotřebitele. Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 11/012/11320/672/000385 Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení inovovaných výrobků na trh.
Ševčík R., Voldřich M., Horsáková I., Pivoňka J., Urbančíková Z., Pohůnek V. Hanušová K., Rajchl, A., Votavová L.: “Optimalizace výroby tepelně opracovaných masných výrobků“. Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností Masokombinát Plzeň s.r.o. (2011 - 2012). Výsledkem projektu byla instalace nové technologie umožňující optimalizaci výroby tepelně opracovaných masných výrobků. Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 11/012/11320/232/000506 Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení inovovaných výrobků na trh.
Ševčík R., Voldřich M., Pivoňka J., Urbančíková Z., Pohůnek V., Horsáková I., Rajchl A., KvasničkaF., Dobiáš J., Hanušová K., Čížková H.: “Vývoj celosvalových masných výrobků se sníženým obsahem procesních a exogenních kontaminantů“. Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností Zřuď-masokombinát Písek CZ, a.s. (2011 - 2012). Výsledkem projektu byla instalace nové technologie umožňující optimalizaci výroby celosvalových masných výrobků. Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 11/012/11320/231/000410 Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení inovovaných výrobků na trh.
Ševčík R., Voldřich M., Horsáková I., Pivoňka J., Urbančíková Z., Rajchl A., Duchová I., Vaclavíková E., Pražáková Š.: „Spolupráce při vývoji a zavedení nové technologie zrání a balení fermentovaných masných výrobků“. Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností PEJSKAR & spol. spol. s r.o.. (2010-2012). Výsledkem projektu byla instalace nové inovované technologie umožňující optimalizaci výroby trvanlivých fermentovaných masných výrobků. Realizace projektu umožnila optimalizací celého výrobního procesu, především optimalizaci sušících parametrů (teplota, vlhkost a proudění vzduchu). Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 10/010/11320/452/002411. Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení výrobků na trh.
Ševčík R., Voldřich M., Pivoňka J., Urbančíková Z., Pohůnek V., Horsáková I., Rajchl A., Kvasnička F., Dobiáš J., Votavová L., Kovařík F., Čížková H., Václavíková E., Duchová I.: “ Inovace ve výrobě chlazených paštik“ Projekt inovace řešený ve spolupráci se společností Slovácká Fruta, a.s. (2011 - 2013). Výsledkem projektu byla instalace nové technologie umožňující optimalizaci výroby chlazených paštik. Nové technologie umožnily vývoj nových výrobků s efektivním využitím všech složek surovin. U nových výrobků došlo ke zlepšení podílu nutričně a senzoricky významných látek ve finálním produktu. Celý výrobní proces se výrazně zkrátil, především došlo ke zkrácení tepelného namáhání suroviny a finálních produktů. Zavedení nové technologie bylo klíčové pro vývoj receptur paštik a obdobných masných výrobků s lepšími nutričními a senzorickými vlastnostmi pro spotřebitele. Projekt MZe (Podpora rozvoje venkova). Registrační číslo projektu: 11/012/11320/672/000385 Smlouva o řešení projektu. Zpráva o řešení projektu. Uvedení inovovaných výrobků na trh.
Patent: Marek M., Horsáková I., Vrba P., Marek A.: Způsob remediace a rekultivace kontaminovaných ploch pomocí mikroorganismů a mykorhizních hub, CZ Pat. č. 304147 (2013).
Patent: Marek M., Horsáková M., Krchov R., Pudil F., Marek a.: Způsob výroby přípravku na bázi biouhlu pro podporu růstu rostlin, CZ Pat. č. 305666, C 10 B47/02 (2016)