Prosím počkejte chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚKP → Lidé → Zaměstnanci ústavu → Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.
iduzel: 8257
idvazba: 9421
šablona: stranka
čas: 14.8.2020 13:17:23
verze: 4671
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.

Kontakty

místnost:

B264A

telefon:

+420 220 44 3083

e-mail:

lukas.vapenka@vscht.cz

Vzdělání a zkušenosti:

 2004–2008  Gymnázium Mnichovo Hradiště
2008–2011  Bakalářské studium na VŠCHT Praha
 Obor: Technologie potravin
 2011–2013  Magisterské studium na VŠCHT Praha
 Obor: Technologie potravin
 2013–2019  Doktorské studium na VŠCHT Praha
 Obor: Technologie potravin
2019 do současnosti Odborný asistent na VŠCHT Praha
 Ústav konzervace potravin

 

Pedagogické aktivity:

  Bakalářský studijní program
 N963014  Konzultace bakalářských prací
  Magisterský studijní program
 N352004  Odborný projekt programu technologie potravin
 N352014  Laboratoř oboru
 N352015  Technologický projekt
 N963008  Konzultace diplomových prací

 

Oblasti výzkumu:

 Metody stanovení bariérových vlastností obalových prostředků.
 Hodnocení mechanických vlastností obalových prostředků.
 Studium vhodnosti obalových materiálů pro přímý kontakt s potravinami podle legislativy ČR a Evropské unie.
 Posuzování zdravotní nezávadnost obalů potravin. 

 

Další činnosti:

 2014 do současnosti Odborný pracovník
Nezávislá obalová laboratoř VŠCHT Praha – zkušební laboratoř č. 1316 akreditovaná ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17025

 

Nejvýznamnější publikace:

Vápenka L., Yavuz H. T., Yucetepe A., Dobiáš J., Ozcelik B.: Migration of dipropylene glycol diacrylate and tripropylene glycol diacrylate from paper packaging. Journal of Food and Nutrition Research 57 (2), 130 - 140 (2018). IF 0,687

Vytejčková S., Vápenka L., Hradecký J., Dobiáš J., Hajšlová J., Loriot C., Vannini L., Poustka J.: Testing of polybutylene succinate based films for poultry meat packaging. Polym. Test. 60, 357-364 (2017). IF 2,464

Vápenka L., Vavrouš A., Votavová L., Kejlová K., Dobiáš J., Sosnovcová J.: Contaminants in the paper-based food packaging materials used in the Czech Republic. Journal of Food and Nutrition Research 55 (4), 361-373 (2016) . IF 1,676

Vavrouš, A.; Vápenka, L.; Sosnovcová, J.; Kejlová, K.; Vrbík, K.; Jírová, D. Method for analysis of 68 organic contaminants in food contact paper using gas and liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. Food Control 2016, 60, 221–229. IF 2,806

Votavová L., Hanušová K., Vápenka L., Dobiáš J., Kvasnička F.: Occurrence of 2-phenylphenol in food paper packages. Central European Journal of Chemistry, 12(11), 1162-1168 (2014).ISSN 1895-1066. IF 1,17.

Vápenka L., Vavrouš A., Votavová L., Dobiáš J.: Kontaminanty v obalových materiálech na bázi papíru. Sborník příspěvků z XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, str. 236-239, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, 26.-28.5. 2014. ISBN 978-80-7080-903-7.

Hanušová K., Vápenka L., Dobiáš J., Mišková L.: Development of antimicrobial packaging materials with immobilized glucose oxidase and lysozyme. Central European Journal of Chemistry, 11 (7), 1066-1078 (2013).ISSN 1895-1066. IF 1,17.

 

Aktualizováno: 25.2.2019 13:34, Autor: Lukáš Vápenka

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Ústav konzervace potravin
Technická 3
166 28 Praha 6 – Dejvice

Tel: +420 220 443 002
Fax:+420 220 444 455
zobrazit plnou verzi