Projekt MŠMT NPV II. č. 2B06118 řešený na VŠCHT Praha ve spolupráci Ústavu konzervace potravin a technologie masa, Ústavu chemie a analýzy potravin a společnosti Hamé a.s.
Období: 2006-2011
Řešitel: Doc. Ing. Michal Voldřich. CSc.
Cíl projektu: definovat a posoudit faktory vztahující se k zajištění bezpečnosti ovocných a zeleninových dětských a kojeneckých výživ a faktory ovlivňující zvýšení retence nutričně významných složek v těchto produktech během celého procesu zpracování tj. od výběru a produkce surovin po distribuci a skladování finální dětské výživy.
Dílčí cíle projektu
- Vymezení skupin nutričně, senzoricky a technologicky významných složek výrobků určených pro dětskou a kojeneckou výživu, zhodnocení faktorů ovlivňujících kvalitu výrobků.
- Vymezení skupiny látek podílejících se na celkové antioxidační kapacitě surovin a výrobků určených pro dětskou a kojeneckou výživu. Výběr a ověření metody ke kvantifikaci obsahu antioxidantů a celkové antioxidační kapacity výrobků.
- Výběr a ověření vhodné analytické postupy pro sledování obsahu lykopenu v relevantních materiálech, provést posouzení faktorů ovlivňujících retenci lykopenu v polotovarech a ve výrobcích pro dětskou a kojeneckou výživu.
- Zhodnocení vlivu podmínek výroby a skladování na celkovou antioxidační kapacitu výrobků pro dětskou a kojeneckou výživu. Formulace prakticky použitelných podkladů ke zvýšení antioxidační kapacity výrobků pro dětskou a kojeneckou výživu.
- Rozšíření současných znalostí o faktorech ovlivňujících obsah mykotoxinu patulinu, získání podkladů pro analýzu rizik při výrobě polotovarů a výrobků pro dětskou a kojeneckou výživu.
- Zavedení progresivních multireziduálních metod pro sledování hladin pesticidních přípravků v různých matricích u kterých hrozí riziko průniku do dětské výživy na bázi ovoce, zeleniny a cereálií.
- Sledování osudu pesticidních přípravků v procesu výroby dětské výživy, identifikace kritických bodů, návrhy opatření pro minimalizaci reziduí.
- Zavedení multireziduální metody pro kontrolu nízkých hladin širokého spektra Fusariových mykotoxinů (trichothecenů nově navržených k regulaci) a ochratoxinu A v různých cereálních surovinách a dětské výživě s přídavkem cereálií.
- Zhodnocení charakteru kontaminace cereálních surovin Fusariovými mykotoxiny a ochratoxinem A a sledování jejich osudu v procesu výroby dětské výživy.
- Zhodnocení a finalizace výsledků projektu.
Výsledky řešení (výstupy realizované v jednotlivých etapách)
- Rozšíření znalostí o faktorech ovlivňujících nutričně významné složky a surovin a produktů používaných pro kojeneckou a dětskou výživu.
- Shrnutí informací o skupinách nutričně a technologicky významných složek surovin a výrobků a jejich změnách v průběhu technologického zpracování od výběru odrůd surovin po distribuci a skladování výrobků.
- Shrnutí informací o významných skupinách kontaminujících látek - reziduí pesticidů - a mykotoxinů a o jejich změnách v průběhu technologického zpracování od výběru odrůd surovin po distribuci a skladování výrobků.
- Vývoj a validace nových analytických metod vhodných pro spolehlivou detekci a kvantifikaci reziduí pesticidů a mykotoxinů odpovídající nárokům evropských právních předpisů na kontrolu výrobků pro děti a kojence.
Odborné publikace a prezentace
- Determination of mycotoxins in infant and baby food using UPLC-MS/MS analytical method
Kostelanská M., Sosnovcová I., Lacina O., Hajšlová J.
Sborník: Proceedings of the 6th international students conference „Modern Analytical Chemistry“
ISBN 978-80-7444-005-2, strany 75 – 79 - Determination of Mycotoxins in Baby Food
Kostelanská M., Hajšlová J., Sosonovcová I., Malachová A., Zachariášová M., Vepříková Z., Poustka J.
4th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, 4-6 November, Praha (2009), pp 389,
ISBN 978-80-7080-726-2. - Mykotoxiny v kojenecké a dětské výživě
Kostelanská M., Sosnovcová I., Lacina O., Zacharišová M., Malachová A., Hajšlová J.
Sborník příspěvků, XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR, 3.-5.5.2010.
ISSN 1802-1433, strany 139 – 142 - Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině: jaké jsou možnost snížení expozice konzumentů
Jana Urbanová, Ondřej Lacina, Vojtěch Hrbek, Markéta Hakenová a Jana Hajšlová
Sborník příspěvků, XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR, 3.-5.5.2010.
ISSN 1802-1433 - Nutritional quality of commercial fruit baby food
Čížková H., Ševčík R., Rajchl A., Voldřich M.
Czech J. Food Sci. 27, S134–S137 (2009)
ISSN 1212-1800 - The impact of raw material, processing conditions and storage on natural antioxidants of commercial fruit baby foods
Čížková H., Ševčík R., Rajchl A., Voldřich M.
International Nutrition and Diagnostics Conference, str. 99. Praha, ČR, 4.-7.9. 2010.
ISBN 978-80-7395-257-0 - Vliv technologie výroby dětských ovocných výživ na změny nutričně a senzoricky významných složek
Čížková H., Rajchl A., Ševčík R., Votavová L., Voldřich M.
Sborník příspěvků, XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, str. 214-217. Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR, 3.-5.5.2010.
ISSN 1802-1433 - Evaluation of Shelf Life and Heat Treatment of Tomato Products
Rajchl A., Čížková H., Voldřich M., Jirušková M., Ševčík R.
Czech J. Food Sci., 27 (2009): S130-S133,
ISSN 1212-1800 - Stability of nutritionally important compounds and shelf life prediction of tomato ketchup.
Rajchl A., Voldřich M., Čížková H., Hronová M., Ševčík R., Dobiáš J., Pivoňka J.
J. Food Eng. 99, 465-470 (2010)
ISSN 0260-8774
Výsledky populární formou
(Čížková H., Rajchl A., Ševčík R., Voldřich M.: Změny senzorických a nutričních vlastností ovocných dětských výživ, stanovení doby trvanlivosti. Výživa a potraviny 65, 159-162 (2010). ISBN 1211-846X)