Archiv novinek
Vážení respondenti,
v rámci projektu zaměřeného na monitoring vybraných složek aromat v českých potravinách provádíme sběr dat týkající se konzumní spotřeby.
Prosíme vás o vyplnění dotazníku do 4.11., předpokládaná časová náročnost je 10 minut.
Pokud možno, požádejte o vyplnění i své přátele a blízké všech věkových kategorií a dotazník dále šiřte, abychom získali rozmanitou strukturu respondentů.
Odkaz na dotazník ZDE.

Konference Výroba potravin 2026Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. měl přednášku na téma: Zelená tvrzení v potravinářství.
Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D. měl přednášku na téma: Legislativní aspekty zdravotní nezávadnosti obalových materiálů.
Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. měla dvě přednášky na téma: Kvalita pitné vody v potravinářských provozech a Značení stop alergenů v potravinách.
doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D. měla přednášku na téma: Falšování potravin.
Jak zlepšit kvalitu sušeného masa?Kolegové z našeho ústavu zkoumali, jak může netermální předúprava ovlivnit sušení, strukturu a kvalitu jerky.
Konference Společnosti pro výživuIng. Jan Pivoňka, Ph.D. měl přednášku na téma: Globální trendy výživy: mezi geopolitikou, trhem a zdravím populace.
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. měl přednášku na téma: Potravinářství v proměnách času: historie, současnost a budoucnost.
Čerstvá nebo sušená spirulina?Kolegové z našeho ústavu se podíleli na porovnání vlastností čerstvé a sušené spiruliny.
Článek v časopise Food Chemistry: XNáš tým testoval, jak šalvějový a zázvorový extrakt působí proti oxidaci lipidů v tradičních masných výrobcích.
Článek v časopise LWTNáš tým z Ústavu konzervace potravin zkoumal, jak rostlinné bílkoviny ovlivňují kvalitu hybridních salámů.
Článek v časopise FoodsLukáš Vápenka z Ústavu konzervace potravin se podílel na výzkumu bioaktivních obalových materiálů.
4. ročník konference Food Technology, Food Quality
s potěšením si Vám dovolujeme oznámit, že přípravy 4. ročníku odborné konference Food Technology, Food Quality jsou v plném proudu.
Konference se uskuteční 5. února 2026 v prostorách Ústavu molekulární genetiky AV ČR, Vídeňská 1083, Praha 4.
Tato již tradiční událost nabídne prostor pro sdílení výsledků výzkumu, prezentaci nových technologií i výměnu praktických zkušeností v oblasti potravinářství a kvality potravin.
Podrobný program a další informace Vám zašleme během podzimu. Již nyní si však prosím zapište datum do kalendáře.
Věříme, že si tuto událost nenecháte ujít.
S přátelským pozdravem,
za organizační tým
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D.
vedoucí Ústavu konzervace potravin
Soutěž Potravinářské komoryExcelentní práce v oblasti potravinářské technologie naší studentky Anny Zelenkové. Gratulujeme!
Soudní rozhodnutí v oblasti označování potravin a jejich dopad do praxeŠkolení zaměřené na praktický výklad pravidel pro označování potravin dle platné legislativy EU se uskuteční v úterý 9. 9. 2025 od 9:00 do 16:00 v prostorách VŠCHT Praha, Technická 3, Praha 6.
Účastníci se seznámí s nejčastějšími pochybeními i s příklady z praxe.
Bližší informace a registrace ZDE.
Technolog neúdržných potravinStaňte se odborníkem na technologií výroby neúdržných potravin s naším kurzem celoživotního vzdělávání.
Článek v časopise FoodsKolegové z našeho ústavu publikovali článek v impaktovaném časopise Foods (MDPI).











