Od 01. 01. 2019 do 31. 12. 2023 bude realizován projekt č. QK1910100 Vliv reformulace na trvanlivost a fyzikálně-chemické vlastnosti potravinářských výrobků, který je podpořen z „Programu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017-2025: ZEMĚ“.
Hlavní řešitel projektu: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Partneři projektu:
- Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
- Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
- BEAS, a.s.
- Centrum zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací, s.r.o.
- Řeznictví H+H, s.r.o.
Cíle projektu:
Cílem projektu je zhodnocení vlivu reformulace vybraných potravin na jejich stabilitu a kvalitu. Řešena bude zejména problematika technologie výroby reformulovaných potravin a dále vliv těchto reformulací na trvanlivost konečného výrobku. V rámci projektu budou řešeny reformulace potravin u klíčových kategorií potravin, zejména se bude jednat o mléčné výrobky, masné výrobky a pekařské výrobky. U konkrétních výrobků bude vždy řešena reformulace komplexně, a to s ohledem na nutriční složení, technologii výroby, fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti výrobku včetně jeho trvanlivosti. Dalším cílem projektu je seznámit laickou veřejnost s problematikou reformulovaných potravin včetně jejich přínosů pro lidské zdraví.
Výstupy a výsledky projektu:
Přibližné datum zveřejnění očekávaných výsledků projektu: 31. 12. 2023, výsledky budou k dispozici na: https://ukp.vscht.cz/veda-a-vyzkum/granty/45706/45710
Výsledky podpořeného projektu budou zdarma k dispozici všem podnikům působícím v příslušném odvětví nebo pododvětví.
Jedním z výsledků projektu jsou semináře organizované řešitelem projektu.