Dnes slaví jubileum jedna z klíčových osobností podílejících se na založení a vývoji oboru konzervárenské a obalové technologie potravin v ČR.

Doc. Jaroslav Dobiáš absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze v roce 1975 a jeho profesní život je úzce spjat s Fakultou potravinářské a biochemické technologie a její Katedrou dnes Ústavem konzervace potravin, kde v roce 1978 obhájil svou kandidátskou disertační práci a působil do roku 1995 jako odborný asistent, v roce 1995 se habilitoval a působil na ústavu do roku 2019 jako docent. V letech 1985 a 1993 působil v rámci šestiměsíčních stáží na dvou zahraničních univerzitách Agricultural University Wageningen v Nizozemí a Cemagref at Anthony ve Francii.
Doc. Dobiáš se po celou dobu působení na Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha intenzivně věnoval jak pedagogické, vědecko-výzkumné i manažerské činnosti. Svojí prací významně přispěl k rozvoji balení potravin a technologii zpracování ovoce a zeleniny. Výrazně se také zasloužil o rozvoj spolupráce VŠCHT Praha s průmyslovou praxí. Po celou dobu svého působení na ústavu spolupracoval s klíčovými průmyslovými partnery, státní správou a vědeckými ústavy.
Vědecká činnost doc. Dobiáše byla zaměřena zejména na zdravotní nezávadnost a funkční parametry obalů potravin, na možnosti využití aktivních systémů balení při zpracování potravin, na balení potravin v modifikované atmosféře, posuzování vhodnosti obalových systémů pro balení potravin a navrhování systémů balení pro daný typ. Je autorem řady vědeckých publikací v zahraničních i tuzemských časopisech, řešitelem nebo spoluřešitelem národních a mezinárodních projektů.
Ve své bohaté pedagogické praxi přednášel předměty bakalářského, magisterského a doktorského studijního programu vztahující se k jeho výzkumným aktivitám. Zde lze uvést přednášky z předmětů Balení potravin, Principy úchovy a balení potravin, Food Packaging and Preservation, Technologie potravin, Technologie zpracování ovoce a zeleniny. Doc. Dobiáš v problematice Balení potravin navázal na profesora Čurdu prvního tvůrce a přednášejícího předmětu Balení potravin, rozpracoval a aktualizoval jeho koncepci, což vyústilo v roce 2018 ve vydání nově zpracovaných skript Balení potravin.
Za svého pedagogického a vědeckého působení na VŠCHT Praha vedl a vychoval řadu studentů bakalářského, magisterského a doktorského studia. Mezi studenty byl oblíben jako výborný školitel, ochotný vždy pomoci a poradit. Svými odbornými znalostmi a schopnostmi přispěl velkou měrou k rozvoji Ústavu konzervace potravin.
Doc. Dobiáš je zakladatelem a byl v letech 1995 až 2019 vedoucím Nezávislé obalové laboratoře (NOL), která je součástí Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Laboratoř pracuje od roku 1995, oficiálně byla ustavena roku 2001, kdy byla také akreditována Českým institutem pro akreditaci, o.p.s dle ČSN EN ISO/IEC 17025 jako zkušební laboratoř č. 1316 pro zkoušení výrobků určených pro přímý kontakt s potravinami, hraček a předmětů určených pro péči o dítě, testování funkčních vlastností obalových prostředků a chemické analýzy potravin.
Jaroslav Dobiáš jednoznačně patří mezi osobnosti VŠCHT Praha, které přispívají dobrému jménu školy jako respektovaný odborník s širokým přehledem v oblasti balení potravin, oblíbený u svých bývalých kolegů, diplomantů a doktorandů, kteří se na něj často obracejí s žádostí o radu.